Požar u Žilivodama unazadio potragu za nestalima

Euleks

Požar u Žilivodama unazadio potragu za nestalima

Srbija -
Pretraga lokacije Žilivode zbog sumnje da se tu nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba trebalo je, nakon dve godine tokom koje je kopano do dubine od 25 metara, da bude gotova za 10 do 15 dana

PRIŠTINA - Požar na lokalitetu Žilivode gde je pretraživan teren zbog mogućnosti da se na njemu nalazi masovna grobnica izazvao je veliku štetu i unazadio istragu, ocenio je predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson.Pretraga lokacije Žilivode zbog sumnje da se tu nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba trebalo je, nakon dve godine tokom koje je kopano do dubine od 25 metara, da bude gotova za 10 do 15 dana.

"Šteta na lokalitetu je obimna. Požar predstavlja znatan korak unazad za nas što se tiče procene lokaliteta. Znatna šteta naneta je zidovima koji sada moraju da budu srušeni. Radovi na iskopavanju moraju da budu obustavljeni", kazao je Robinson, navodi se u saopštenju Euleksa.Ekipama za gašenje požara trebalo je više od sedam sati da obuzdaju vatru, kazao je Robinson i dodao da je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza i da će Euleks procenti da li je bezbedno nastaviti radove.Požar je izbio u subotu, a njegovo gašenje počelo je tek juče.Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna izašli su na lice mesta zajedno sa Inženjerskim bataljonom Kosovskih bezbednosnih snaga, a Euleks je rukovodio operacijom gašenja požara.Porodice otetih i ubijenih na KiM veruju da je neko, podmetnuvši požar, namerno hteo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Žilivode, kao što je to, kako kažu, učinjeno i svih prethodnih godina kada su u pitanju zločini nad Srbima.Uzroci požara još nisu utvrđeni. Euleks je pokrenuo istragu.Euleks u saopštenju dodaje da su u gašenju požara bila angažovana dva vatrogasna vozila i teška mehanizacija za prekrivanje zapaljene površine zemljom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track