POZIV KOMŠIJAMA IZ EU: Da se i Rumuni oprobaju na Tucanijadi!
Foto: Saša Urošev

Priprema za Vaskrs

POZIV KOMŠIJAMA IZ EU: Da se i Rumuni oprobaju na Tucanijadi!

Srbija -
U Temišvaru predstavljeno Svetsko prvenstvo koje će se na Vaskrs po 24. put održati u Mokrinu

TEMIŠVAR- Ljuske će krckati na sve strane!

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs i ove godine će se, po tradiciji, u Mokrinu obeležiti tucanjem farbanim kokošijim jajima. Preduzimljivi domaćini 24. Svetskog prvenstva očekuju goste iz svihkrajeva Srbije i sveta. Nadaju se pravom desantu komšija iz Rumunije kojima su sugerisali da ne dolaze bez “mlogo jakih jaja”.

Od petka do nedelje, privremeno će biti otvoren nekadašnji malogranični prelaz Nakovo ­Lunga koji je od Kikinde udaljen devet kilometara, ali i prelaz Vrbica ­Valkanj kod Čoke:­

" Ovu lepu manifestaciju promovisali smo u konzulatu Republike Srbije u Temišvaru. Interesavanje naših suseda za „Tucanijadu“ je veliko. Očekivano dobroj poseti sigurno će doprineti privremeno otvaranje dva nekadašnja malogranična prelaza­ kaže za Kurir Saša Tanackov, iz odeljenja za turizam opštine Kikinda.

On podseća da su pre nekoliko meseci inicijativu za ponovno otvaranje drumskih prelaza Nakovo­Lunga i Vrbica –Valkanj, sem kikindske, podržali opština Čoka , ali i pet rumunskih: Komluš Mare, Dudešti Veki, Sannikolau Mare, Valkanj i Saravale:­

" Primetna je želja žitelja pograničnih srpskih i rumunskih opština da ovi prelazi ožive. To će intenzivirati privrednu, kulturnu, sportsku, obrazovnu i turističku saradnju. Prelaz Nakovo ­Lunga je prošle godine u tri navrata bio otvoren. Za ukupno devet dana, granicu je prešlo oko 8.000 ljudi. Prošlog meseca je tokom trodnevnog otvaranja ovaj prelaz koristilo 1.040 putnika­ nabraja Tanackov.

Na promociji Tucanijade, Rumuni su ostali bez daha kad su čuli da će Mokrinčani na Veliki petakofarbati najmanje 150.000 jaja. S.U.

Doktori i eksperti za jajaTakmičenje je osmislio nekadašnji seoski lekar Bogdan Seđakov. Njegov kolega stomatolog Živa Ladičorbić, naučio je Mokrinčane da po zvuku kuckanja ljuske o zube odrede koje je najtvrđe.Nemerljiv doprinos dali su i članovi pre nekoliko godina osnovane Akademije za biranje tvrdih jaja.Radi se o višestrukim pobednicima Tucanijade iz Mokrina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track