PRAVI HEROJ: Ubili ga jer je hteo da spase komšiju!

PRAVI HEROJ: Ubili ga jer je hteo da spase komšiju!

Društvo -
Goran Čengić iz Sarajeva 1992. nastradao kad je pokušao da odbrani sugrađanina Husniju Ćerimagića u naselju Grbavica

SARAJEVO - Svaka čast!Celi region zna za Srđana Aleksića, mladića koji je spasao život sugrađaninu u Trebinju, zbog čega je ubijen. No retki su oni koji znaju da je to isto, u Sarajevu, na Grbavici, sredinom juna 1992. uradio i Goran Čengić. Nekadašnji rukometaš pokušao je da spase komšiju Husniju Ćerimagića, ali ga je ubio Veselin Vlahović Batko, poznat kao „monstrum s Grbavice“.Kako je ušao u sukobNeki od Goranovih komšija prisećaju se događaja iz juna 1992:- Goran je odozgo zavikao: „Šta radite s tim čovekom, šta vam on smeta!“, a onda je Vlahović rekao: „E, taman nam i ti trebaš, čoveče.“ Držao je momka levom rukom, a desnom mu stegao glavu. Nije mu dao vode. U to je došao Čengić. Ovog je malog pažljivo odgurnuo, skočio kao da leti kroz vazduh, vitak, tanak, lep momak, i doveo ga do stola. „Šta je bilo?“ Neće ovaj da počne. Tek je onda počeo da plače: „Ne da mi vode.“ Goran ga je pomilovao po glavi i kazao mu: „Slobodno ti idi po vodu, nikad te više neće napasti.“Za razliku od Trebinjca Srđana Aleksića, čiju požrtvovanost u borbi za život Bošnjaka Alena Glavovića nisu mogla da zaustave ni četiri srpska vojnika, za Gorana se niko nije zauzeo. To potvrđuju njegovi najbliži, sin Vladimir, koji je imao četiri godine kad je ostao bez oca, novinar Momo Dragičević, Goranov komšija, kao i njegov rukometni saigrač Gordan Žigić, prenosi Radio Slobodna Evropa.Ulica da nosi ime- Srđan Aleksić je dobio priznanja, i ulice i trgovi su po njemu nazvani, a o Goranu se takoreći nigde ništa ne zna. Ovaj grad je poznat po tome što ostaje dužan svojim značajnim ljudima. Mislim da je pravo vreme da mu se odužimo, jer nam takvih Gorana treba. Zaslužio je da ga se sećamo, ne samo mi nego da bude primer odnosa među ljudima, ljudske tolerancije i ljudske hrabrosti pre svega - rekli su oni i naglasili da su svojevremeno pokušali da naprave turnir u rukometu pod Goranovim imenom i da bi bili srećni da u Sarajevu postoji ulica ili trg koji se zovu po njemu.

Ubica Veselin Vlahović Batko
Ubica Veselin Vlahović Batko

Igrao rukomet i za sfrjGoran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Kao rukometni igrač nastupao je za klubove Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda, ali i kao reprezentativac SFRJ. Sa 17 godina, 1963. godine, osvojio je Kup Jugoslavije s RK Bosna. Bio je predivna, harizmatična osoba, sve do 1992. godine, kad je njega i komšiju Husniju Ćerimagića, koga je pokušao da odbrani, ubio Veselin Vlahović Batko, zvani „monstrum s Grbavice“. Njemu se sudi za zločine nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.(S. I.)

Poreklo do kralja NikoleMonstrum iz Crne Gore ubio je čoveka čija majka Nataša vuče koren s dvora crnogorskog kralja Nikole. Goranov otac Ferid Čengić Fićo, jedan od partizana koji je u ofanzivama uvek bio blizu Tita, bio je prvi gradonačelnik Sarajeva posle Drugog svetskog rata, piše Avaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track