PREBIJANJE VULINOVOG TELOHRANITELJA: Tačijevi specijalci na optuženičkoj klupi!
Foto: Beta

Nasilje na Božić

PREBIJANJE VULINOVOG TELOHRANITELJA: Tačijevi specijalci na optuženičkoj klupi!

Crna Hronika -
Euleksov tužilac optužila je 11 pripadnika Rosu da su na pravoslavni tukli, zlostavljali i teško ponižavali pripadnike pratnje ministra Vulina, koje su uhapsili i držali u pritvoru u Prištini tokom cele noći Božić

PRIŠTINA - Pripadnici specijalne policijske jedinice MUP-a Kosova "Rosu" našli su se pred licem pravde zbog prebijanja telohranitelja Aleksandra Vulina, u incidentu koji se dogodio tokom njegove posete Gračanici, na pravoslavni Božić prošle godine.

Na drugom pripremnom ročištu, tužilac Euleksa Nataša Vikari optužila je 11 pripadnika "Rosu" da su tukli, zlostavljali i teško ponižavali pripadnike pratnje ministra Vulina, koje su uhapsili i držali u pritvoru u Prištini tokom cele noći.

Dvojica Albanaca se još terete za pretnju oružjem, pošto su na Srbe uperili puštolj u usta i grudi i od njih tražili da priznaju da su u "nezavisnoj republici Kosovo".

Optuženi pripadnici "Rosu" su: Gani Konjuhi, Sabit Sadiku, Naim Durmiši, Sevdaim Abdulahu, Nedžmedin Zahiti, Jeton Ramadani, Nedžat Šabani, Džafer Hiseni, Vesel Kerceli, Zenel Salihu i Ilmi Redžepi.

Na ročistu, koje nije trajalo duže od 20 minuta, predsednik sudskog veća Vladimir Mikula rekao je prisutnima da će o odluci da li će biti suđenja ili će optužnica biti odbačena, biti obavešteni pismeno.

"Odluku ću vam proslediti pismenim putem. Novo ročište će biti održano za mesec dana. Savetujem Vam da ne napuštate Kosovo", rekao je sudija optuženima.Tužilastvo Euleksa tereti ovu jedanaestoricu da su 8. januara prošle godine u Prištini, između 14:15 i 15:10, počinili krivično delo i zlostavljali, ponižavali i vređali dostojanstvo Branko Milojevića, Ivana Petrovića, Marko Jakovljevića, Darko Terboliavica, Dejan Simonović, Darka Vlasaja, Milan Petrovića i Zoran Milojevića.

Telohranitelji Vulina su bili uhapšeni 7. januara 2013. godine pod optužbom da pripadaju paralelnim bezbednosnim strukturama i u pritvoru su proveli celu noć.

Oni su bili oslobođeni 8. januara nakon odluke krivičnog suda u Prištini.

Nasilje se odigralo dok su uhapšeni Srbi sprovođeni iz pritvora u sud za prekršaje, kao i u samom sudu. Tužilaštvo optužuje pripadnike "Rosu" da su ih tukli, udarali i zlostavljali lica koja su bili u lisicama i nisu imala mogućnost da se brane.Nekima od privedenih Srba je posle puštanja iz pritvora morala da bude pružena bolnička pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track