PRED ZATVOROM: Miškoviću preti 17 godina robije

Vlasnik „Delte“ u problemu

PRED ZATVOROM: Miškoviću preti 17 godina robije

Politika -
Policija sumnja da je Mišković zloupotrebio službeni položaj da bi stekao profit prilikom privatizacije PZP Beograd

BEOGRAD - Ozbiljna situacija!

Najbogatiji Srbin Miroslav Mišković će, najverovatnije, imati još jedan informativni razgovor sa operativcima radne grupe Uprave kriminalističke policije u vezi s privatizacijom PZP Beograd i poslovima koje je imao s Milom Đuraškovićem, suvlasnikom „Nibensa“. On će, kako saznajemo, morati da razjasni još neke sporne stvari koje se tiču ugovora o poslovima vezanim za PZP.- Miroslav Mišković, njegov sin Marko, kao i Milo Đurašković, bivši vlasnik „Nibensa“, bili su na informativnim razgovorima u svojstvu građanina. Ukoliko se u daljem toku postupka pokaže da ima osnova za sumnju da su počinili neko krivično delo, postaće osumnjičeni - kaže za Kurir sagovornik iz vrha MUP.Policija proverava da li su Miškovići i Đurašković zloupotrebili službeni položaj kako bi nezakonito stekli profit.- Mogli bi da budu osumnjičeni da su na taj način sebi ili drugom omogućili protivpravnu imovinsku korist ili da su nekom drugom naneli štetu. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do 12 godina. Ukoliko se na to utvrdi da je u pitanju organizovani kriminal, Mišković bi kao organizator mogao da dobije i dodatnu kaznu, koja iznosi od tri meseca do pet godina zatvora. Sve zajedno, to je čak 17 godina robije - kaže naš izvor.Kao što je Kurir već pisao, privatizaciju PZP Beograd platilo je preduzeće PZP Niš, koje je prethodno privatizovao Milo Đurašković kreditom dobijenim od Miškovićevog „Hemslejda“ s Kipra.- Sporan je tender. koji je najverovatnije bio namešten. Na to ukazuje način na koji je privatizovana ta firma. Naime, marta 2005. godine Đurašković je s Miroslavom Miškovićem formirao konzorcijum koji čine PZP Niš, čiji je on vlasnik, „Delta M“ i Đuraškovićeva privatna firma „Emisio broker“ - objašnjava naš izvor.

Tender je, najverovatnije, bio namešten jer su uslovi koji su postavljeni „naštelovani“ upravo tako da na njemu pobedi konzorcijum Mišković - Đurašković, a nikada pre niti nakon toga nisu bili ponovljeni prilikom bilo koje privatizacije.

Đurašković: Radili smo po zakonu

Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, na saslušanju u MUP nije sporio da je u prethodnih sedam godinama poslovao s Miroslavom i Markom Miškovićem, ali je tvrdio da je sve bilo rađeno po zakonu.- Inspektori mu nisu postavljali pitanja vezana isključivo za privatizaciju Preduzeća za puteve Beograd. Naprotiv, interesovao ih je svaki poslovni poduhvat koji je imao s firmama u vlasništvu mlađeg i starijeg Miškovića u proteklih sedam godina. Na sva pitanja koja su se ticala dobijanja kredita, učešća na tenderu i ostalih transakcija on je bio spreman da detaljno odgovori - kaže izvor Kurira iz policije. Kako navodi, Milo Đurašković je tvrdio da u poslovima nema nijedne protivpravne radnje.

Miškoviću pozlilo posle saslušanja u policiji

Miroslavu Miškoviću pozlilo je prekjuče nakon saslušanja u Upravi kriminalističke policije. Prema rečima jednog službenika MUP, on je prilikom izlaska iz zgrade SIV 1 nekoliko puta duboko udahnuo kao da „hvata vazduh“, a u jednom trenutku se uhvatio rukom za levu stranu grudi, kao što to čine srčani bolesnici. Kad je izašao pred foto-reportere i snimatelje, uspeo je da se nasmeje da javnost ne bi videla njegovu slabost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track