PREDATOR: Konačno konkretni predlozi

PREDATOR: Konačno konkretni predlozi

Društvo -
Kada bi se zakoni brzo i lako menjali, sve bi bilo jednostavnije

Naši zakoni o divljači i lovstvu, o oružju i municiji i Zakon o udruženjima su neusklađeni i razlikuju se od rešenja u okruženju. To je tipično za Srbiju, u kojoj se zakoni donose pod pritiskom EU, različitih lobija i nestručnih autora. Samo jedan u nizu argumenata za ovu tvrdnju jeste pitanje kako lovačko udruženje registrovano po Zakonu o udruženjima može da zaposli službeno lice i da mu da oružje da čuva divljač (državnu imovinu). Već duže vreme za ovakve probleme rešenja pokušava da nađe dr Milutin Đorđević, predsednik Lovačke komore Srbije.Pre tri godine počeo je rad na rešavanju statusa lovočuvara. Osnovana je komora zaposlenih u lovstvu, kao prvi korak, a potom se krenulo sa edukacijom i licenciranjem. Sledeće je bilo iznalaženje rešenja za način izdavanja oružja lovočuvarima i njegovo nošenje, o čemu je ovih dana postignut dogovor s predsednikom Vlade, koji je i nadležni ministar.Kad bi se zakoni brzo i lako menjali, sve bi bilo jednostavnije, ovako je put do rešenja dug i mukotrpan, rekao nam je dr Đorđević.Jedan od dobrih predloga je i da lovočuvari i stručne službe pređu pod ingerenciju države, s tim da lovci finansiraju polovinu, a ostalo država iz fondova za suzbijanje požara, krađe šuma i ekološke zaštite. Svakog lovac bi to godišnje koštalo oko 40 evra, a to je manje nego što trenutno izdvajaju. Lovočuvari i upravnici lovišta tako ne bi „vršljali“ po udruženjima, ali i ne bi trpeli pritiske nestručnih rukovodstava, a uloga službenih lica bi dobila na značaju.U međuvremenu, radi se i na stalnoj edukaciji članova Komore i uspostavljanju saradnje s MUP Srbije, koji će obezbediti adekvatnu asistenciju policije pri intervencijama lovočuvara.Zahvaljujući angažovanju lovačkih organizacija, a naročito Komore, ozbiljno se radi na stvaranju odgovarajućih uslova za primenu zakona i propisa o prometu mesa divljači. Širom Srbije izgrađeni su ili se grade objekti za pregled mesa, a u Kaću u Vojvodini napravljen je objekat za obradu i konfekcioniranje mesa. Ovakav objekat neophodan je i centralnoj Srbiji, koju strani lovci počinju da izbegavaju jer ulovljenu divljač ne mogu da otkupe i unesu u zemlje EU.Nastavićemo s radom, koji je vrlo komplikovan jer zavisi od niza propisa, ali i nadležnih u ministarstvima.Ukoliko nam država pomogne preciziranjem pravila za sprovođenje, koja će važiti za sve, verujem da će se u lovišta vratiti optimalan broj divljači, kvalitetni trofeji, ali i zadovoljni lovci, rekao nam je dr Đorđević.

Najnoviji trofeji iz negotinskog lovištaPre dvadesetak dana u jednom od najvećih srpskih lovišta odstreljena su još tri trofejna jelena. Srećni lovci su Predrag Radosavljević iz Lazarevca - 170,51, Bojan Bolić iz Petrovca na Mlavi - 171,85, i Slaviša Lularević iz Negotina - 178,10 CIC poena.(S. D.)

Najzad istina o obmanjivanju lovaca SrbijeSledećeg petka, 3. novembra, objavićemo odgovore ministarstva na naša pitanja.Podsetnik za izlagače i posetioce izložbi pasa4.11.2012. KRUNA SEZONEBeogradski CACIBPrvenstvo sveta u praktičnom lovu „Sveti Hubert“ (Lovac i pas)Plasmani:Muškarci ekipno1. Danska2. San Marino3. Češka Žene ekipno1. Italija2. Francuska 3. ŠpanijaMuškarci pojedinačno1. Paul Valdemar Nelsen (Danska)2. Grasi Mauricio (San Marino)3. Miroslav Kalik (Češka)Žene pojedinačno1. Vila Elena (Italija)2. Nijo Mari (Francuska)3. Rijus Masot Eva (Španija)

Slavoljub Dragišič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track