PREDATOR: Počela sezona lova na fazana i zeca

PREDATOR: Počela sezona lova na fazana i zeca

Društvo -
Ne treba da izmišljamo toplu vodu, već samo da primenimo u praksi ono što drugi rade godinama

Sezona lova na fazana i zeca je stigla. Bez ikakvog osnova, neki ovaj lov zovu „sirotinjski“. Podrugljiv naziv za lov koji pohodi najveći broj lovaca. Nažalost, ekonomija i društvo su nam siromašni, te su i lovci takvi. Ma kakvi bili, oni se trude da daju svoj doprinos, naročito zimi, kada je divljač u oskudici s hranom. A lov na fazana i zeca željno čekaju, jer im je to mala nagrada za sve što rade tokom godine.Fazanska divljač uglavnom nije problem jer se unosi svake ili skoro svake godine. Ovde je ograničavajući faktor novac. Takođe, veliko je stručno i naučno pitanje da li treba loviti fazanske koke ili ne.U Srbiji je velika nepoznanica zec. U zavisnosti od teritorije, ili ga ima u tragovima, ili ga ima u solidnom broju (Vojvodina). Šumadija, koja je nekad bila puna zečje divljači, osetno je osiromašena. Koje mere treba preduzeti i da li je moguće imati velike godišnje planove odstrela, a da populacija ostane na zavidnom nivou, kao i da li je moguće gajiti divljeg zeca (Hrvatska) i puštati ga u prirodu kao fazana, možete pročitati u aktuelnom broju mesečnog magazina Kurir Predator. U njemu ćete naći odgovore na ovu temu na proverenim i dokazanim primerima u praksi. Lovni radnici iz našeg okruženja (pre svega Austrije) postigli su zapanjujuće rezultate, te ne treba da izmišljamo toplu vodu, već samo da primenimo u praksi ono što drugi rade godinama.

Stevan Banković

Za divljenje♦ U jednom lovnom danu u Austriji 96 lovaca odstrelilo za nas neverovatnih 1.142 zeca. ♦ Lovište od samo 3.000 hektara ima oko 4.500 zečeva (zec i po po hektaru).♦ Hrvatska od uvoznika zečeva planira da postane izvoznik.

Neutralisana opstrukcijaPošto Upravni inspektorat Ministarstva pravde još nije završio postupak u vezi sa nelegitimnom skupštinom LSS 30.6.2012. i radom organa, čelnici ovog saveza ne miruju.Lovačkom savezu centralne Srbije, koji okuplja oko 20.000 članova, pokušali su da onemoguće polaganja lovačkih ispita. Time bi mladi lovci izgubili deo lovne sezone, jer u lov ne mogu bez položenog ispita.U skladu sa zakonom, LSCS je preko Lovačkog saveza Kosova i Metohije organizovao polaganje počev od 18. oktobra.I ovaj pokušaj prljave igre umirućeg LSS je osujećen. Ostaje pitanje kada će država da se ozbiljno pozabavi problemima 80.000 lovaca koji su žrtve grupice ljudi bez kompasa, rekao nam je Tomica Radosavljević, predsednik LSCS.(S. D.)

Bogat programU Nišu je 14. i 15. oktobra održan svetski šampionat za poentere i setere (utakmica bez odstrela) u organizaciji Poenter-seter kluba Srbije. Naša reprezentacija je osvojila prvo mesto, a pojedinačno seter Met Dejana Gavrilovića.U isto vreme održano je prvenstvo Evrope za epanjel bretone u organizaciji Epanjel breton kluba Srbije. Prvo mesto su osvojili Italijani.Takođe, u Nišu je 16. i 17. održan Kup Mediterana za engleske i kontinentalne ptičare. Kod engleskih ptičara trofej je osvojio seter Nika Dejana Gavrilovića, dok je kod kontinentalaca pobedio epanjel breton iz Ukrajine.U ovom gradu od 19. do 21. održava se šampionat sveta u praktičnom lovu sa odstrelom (na divljač puca oficijelni pucač).U Natalincima 20. oktobra biće održano svetsko prvenstvo u praktičnom lovu „Sv. Hubert“ (na divljač puca lovac koji vodi psa).(S. D.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track