Predložen izbor novih funkcionera NBS

Predložen izbor novih funkcionera NBS

Politika -
Kako se navodi u obrazloženuju predlogu zakona objavljenom na sajtu Skupštine Srbije, sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaće tu dužnost do izbora novih funkcionera

BEOGRAD - Predlogom izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koji je danas dostavljen Skupštini Srbije, predviđeno je da novi funkcioneri centralne banke budu izabrani 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.Kako se navodi u obrazloženuju predlogu zakona objavljenom na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs), sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaće tu dužnost do izbora novih funkcionera.

Ključne novine u zakonu o centralnoj banci biće, kako je predloženo, povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Istaknuto je da se novm zakonom ne narušava samostalnost i nezavisnost centralne banke, već se poboljšava kontrola poslovanja finansijskih institucije, povećava odgovornost organa i delimično ograničavaju i preciziraju ovlašćenja guverne i Izvršnog odbora NBS.

Direktora Uprave za nadzor bira Skupština i on će biti član Izvršnog odbora, koji čine i guverner i viceguverneri. Mandat guverner i viceguvernra i direktora Uprave je po šest godina.Proširene su nadležnosti Saveta NBS, izmenjen mandata članova Saveta tako da traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Ograničene su naknade po prestanku mandata funkcionera NBS, precizirana zabrana kreditiranja države, regulisana interna revizija i propisani prekršaji i zaštine mere za nepoštovanje zabrana.Naknade nakon prestanka funkcije članova rukovodstva NBS biće u iznosu 80 odsto poslednje isplaćene zarade, do zasnivanja radnog odnosa, a najduže šest meseci od prestanka funkcije.

Uprava za nadzor nad finansijskim institucijama treba da obezbedi veću nezavisnost u nadzoru i kontroli Narodne banke Srbije nad poslovanjem banaka, društava za osiguranje, dobrovoljnim penzijskim fondovima i drugim finansijskim institucijama.

Umesto Izvršnog odbora, Savet Narodne banke Srbije donosiće strategiju upravljanja deviznim rezervama, čime se, kako je navedeno, "smanjuju široka ovlašćenja Izvršnog odbora, vrši podela odgovornosti, ostvaruje kontrola i mogućnost pravovremenog reagovanja".

Propise u oblasti nadzora nad finansijskim institucijama donosi Izvršni odbor na predlog Uprave za nadzor, dok u nadležnosti Izvršnog odbora ostaje izdavanje i oduzimanje dozvola, na predlog Uprave za nadzor.

Umesto jednogodišnjeg izveštavanja Narodne skupštine o radu centralne banke, uvedeno šestomesečno izveštavanje, Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku "usled okolnosti koje nisu mogle unapred da se predvide, a njegovim nedonošenjem onemogućlo bi se da Narodna banka Srbije nesmetano radi, ostvaruje ciljeve i obavlja funkcije utvrđene zakonom, što može dovesti do štetnih posledica.

Kao je predloženo, zakon će stupititi na snagu narednog dana od objavljvanja u službenom glasniku.beta

Đelić: Izmene zakona o NBS korak nazadFunkcioner DS i poslanik te stranke u Skupštini Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da su predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije "politički pamflet, čiji je cilj politička smena guvernera (Dejana) Šoškića i viceguvernera koji nisu po volji novom režimu".Predložene izmene predstavljaju "veliki korak unazad za Srbiju" i mogu ugroziti stanje deviznih rezervi, kao i kreditni rejting naše zemlje, ocenio je Đelić.On smatra da su izmene "antievropskog karaktera" i tvrdi da "treba očekivati reakciju EU, kao i Evropske centralne banke"."Jedini cilj tih izmena je da se NBS stavi pod kontrolu, suprotno onome što je njena pozicija u našem ustavu", ocenio je on.Prema rečima Đelića, sužavaju se prava guvernera i Saveta NBS, a kao primer on navodi uvođenje funkcije direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, koji bi trebalo da ima stručnu ulogu, a biće direktno izabran u skupštini "pod kontrolom političara, a ne na predlog guvernera ka Savetu NBS, kao što je to bio slučaj ranije"."Posle političke seče službenika prošle nedelje, ovo je drugi korak u politizaciji celog našeg sistema. Veoma smo daleko od departizacije, jer kako inače videti dolazak na čelo NBS, kandidatkinje za mesto premijera stranke na vlasti (Jorgovanke Tabaković", rekao je Đelić za Tanjug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track