Predsednički izbori u Crnoj Gori 7. aprila
Foto: Rojters

Određen datum

Predsednički izbori u Crnoj Gori 7. aprila

Planeta -
Drugi krug predsedničkih izbora, ako bude potrebno, biće održan 21. aprila

PODGORICA - Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 7. aprila, odlučio je danas predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

On je rekao da će građani imati dovoljno vremena da ocene predsedničke kandidate i da donesu ispravnu odluku na izborima. Drugi krug predsedničkih izbora, ako bude potrebno, biće održan 21. aprila.

Do sada je kandidaturu za predsednika Crne Gore najavio jedino lider opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić, a vladajuća Demokratska partija socijalista je najavila da će ime svog kandidata saopštiti do sredine iduće sedmice.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović rekao je u četvrtak da je favorit te partije za predsedničkog kandidata aktuelni šef države Filip Vujanović, ali da ta partija ima još kandidata.

Kandidaturi Vujanovića se, međutim, protivi Socijaldemokratska partija, koalicioni partner DPS-a, zbog toga što bi on, kako je objašnjeno, ako bi bio izabran, dobio treći predsednički mandat.

Ustav Crne Gore predviđa za istu osobu samo dva mandata, ali pristalice ponovne kandidature Vujanovića kao argument u prilog tome navode da je Vujanović prvi mandat proveo na funkciji predsednika Crne Gore kao federalne jedinice bivše zajednice Srbija i Crna Gora.

I novoosnovana stranka Pozitivna Crna Gora je najavila mogućnost da sama kandiduje svog predstavnika za predsednika Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track