PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Pozicija romskog naroda u Srbiji mora biti jača!
Foto: Tanjug

Svetski dan Roma

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Pozicija romskog naroda u Srbiji mora biti jača!

Društvo -
Predstavnici romske nacionalne zajednice ukazali su na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze u svetu, ističući da je Srbija država u kojoj imaju najviše prava.Izrazili su želju da se unapredi položaj Roma, kako bi se smanjila njihova diskriminacija pri zapošljavanju, obrazovanju i drugim pravima koja im pripadaju
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, u razgovoru sa predstavnicima romske nacionalne zajednice u Srbiji, povodom 8. aprila Svetskog dana Roma, da se mora ojačati pozicija romskog naroda u Srbiji, da država treba da omogući ostvarivanje njihovih prava i da se omogući da očuvaju svoj identitet.

Predstavnici romske nacionalne zajednice ukazali su na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze u svetu, ističući da je Srbija država u kojoj imaju najviše prava.Izrazili su želju da se unapredi položaj Roma, kako bi se smanjila njihova diskriminacija pri zapošljavanju, obrazovanju i drugim pravima koja im pripadaju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma doneta je na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je zastava sa točkom kao centralnim simbolom.Svetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track