PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Srbija i Austrija da zajedno obeleže početak Velikog rata!
Foto: Beta

Poziv austrijskoj strani

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: Srbija i Austrija da zajedno obeleže početak Velikog rata!

Austrija -
To bi simbolično označilo zatvaranje poglavlja ratovanja, traženja krivaca i odgovornih i otvaranje novog poglavlja trajnog mira, rekao je predsednik Nikolić tokom razgovora s austrijskim kancelarom Fajmanom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas poziv austrijskoj strani, tokom razgovora u Beogradu sa kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann), za učešće u zajedničkoj manifestaciji povodom godišnjice otpočinjanja Prvog svetskog rata, kod Spomen-crkve Svetog Dimitrija u Lazarevcu u čijoj kripti počivaju posmrtni ostaci stradalih srpskih i austro-ugarskih vojnika.

"To bi simbolično označilo zatvaranje poglavlja ratovanja, traženja krivaca i odgovornih i otvaranje novog poglavlja trajnog mira", rekao je predsednik Nikolić tokom razgovora s austrijskim kancelarom.

Austrijski kancelar Verner Fajman je naglasio da Austrija pripada onima koji podržavaju proširenje EU i naglasio značaj stvaranja pravne države i borbe protiv korupcije u Srbiji.

"EU treba da jača svoju međusobnu povezanost i da bude mesto iz koga niko neće poželeti da izađe", naglasio je Fajman. Snaženje privrednih i socijalnih veza, istakao je, doprineće mirnoj i stabilnoj budućnosti evropskih naroda.

Nikolić je zahvalio Fajmanu na učešću Austrije u donatorskoj konferenciji i pomoći koju je ta zemlja uputila Srbiji tokom katastrofalnih poplava.

Predsednik Nikolić je rekao da su bilateralni odnosi veoma dobri i da dve zemlje snažno povezuju austrijske investicije u Srbiju sa jedne strane i brojni Srbi koji žive u Austriji sa druge strane.

"Mi smo otvorili novu knjigu prijateljstava, naročito u regionu i želeli bismo da Austrija tu bude na prvom mestu“, istakao je predsednik Nikolić.

On je rekao da iskreno pregovaramo sa EU o punopravnom članstvu, uređujemo državu po evropskim standardima i da Srbija može samo da doprinese zajednici u svakom smislu.

"Srbija je primer da razgovorom mogu da se reše svi problemi i ne zauzimamo isključive i kategorične stavove, već umerene i tako smo se opredelili i prema krizi u Ukrajini", dodao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track