PREGLED OD GLAVE DO PETE: Ko je jači, a ko zdraviji - muškarci ili žene
Foto: Thinkstock

Saznajte

PREGLED OD GLAVE DO PETE: Ko je jači, a ko zdraviji - muškarci ili žene

Život -
Razlike u zdravlju postoje, a pogledajte najdetaljniji pregled od glave do pete među polovima.

Rak pluća češće pogađa žene, a broj obolelih muškaraca opada. Dame, ipak, žive duže- njihov životni vek se popeo na 83 godine, a muškarci žive, prosečno, 79 godina.

Razlike u zdravlju postoje, a pogledajte najdetaljniji pregled od glave do pete među polovima.

RAK KOŽEIako melanom podjednako pogađa i mušarce i žene, muškarci ga dobijaju na grudima, a žene na nogama i rukama. Razlika, tvrde u Britanskom Udruženju za istraživanje kancera, postoji zbog stepena izloženosti suncu tokom životnog veka, ali i kao posledica bioloških činilaca.

Stepen smrtnosti, prema najnovijim istraživanjima, veći je kod muškaraca.

Kako da smanjite rizik: Koristite kreme sa zaštitnim faktorom svakodnevno u period od 11 do 15 časova. Redovno gledajte mladeže, proveravajte ih i na leđima, a svaku promenu prijavite lekaru.

OSTEOPOROZAŽene u većem procentu boluju od slabih kostiju, češće lome kukove u starosti. Naime, dame od rođenja imaju manju gustinu kostiju i s godinama je lakše gube što je povezano sa hormonskim balansom.

Kako da smanjite rizik: Najbolja zaštita je da jedete namirnice bogate kalcijumom, a razmotrite da uzimate vitamin D kao dodatak ishrani. Takođe, ako pola sata dnevno vežbate, recimo aerobik, imaćete jače kosti.

BOLESTI SRCAIako muškarci češće dožive infarkt smrtnost od posledica kardiovaskularnih bolesti je jednaka među polovima. To je zato što žene češće umiru ako dožive infarkt, pokazuju podaci Britanskog udruženja kardiologa.

Kako da smanjite rizik: Smanjite kilograme i ako pušite ostaviće cigarete. To su najvažniji preduslovi da regulišete pritisak i poboljšate stanje vašeg kardiovaskularnog sistema.

ŠLOGAmerički naučnici su otkrili da žene češće doživljavaju šlog i imaju jače posledice i lošiji kvalitet života kada ga prežive.

Razlog za ovu statistiku je što žene žive duže, a verovatnoća moždanog udara se povećava s godinama.

Kako da smanjite rizik: Ostavite cigarete i redovno kontrolišite srčani protisak. Hranite se zdravo.

POLNE BOLESTIŽene imaju četiri puta veće šanse da obole od polno prenosivih bolesti. To je samo zato što je koža vagine osetljivija i tanja od kože na muškom polnom organu i zato se lakše prenose polne bolesti.

Kako da smanjite rizik: Najbolja prevencija je da koristite kondom svaki put kada imate seks.

ČUKLJEVIIako na prvi pogled deluju kao mala ispupčenja čukljevi mogu da budu ozbiljan zdravstveni problem. Zbog nošenja tesne i špicaste obuće i visokih potpetica češće pogađa pripadnice lepšeg pola.

Kako da smanjite rizik: Ako nosite potpetice neka ne budu preuske. Birajte udobne modele koji će vam omogućiti da nesmetalno funkcionišete tokom dana.

(Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track