PRELOMNO: Vučić i Dačić bore se za datum

Teški razgovori

PRELOMNO: Vučić i Dačić bore se za datum

Politika -
Premijer Ivica Dačić u Briselu pregovara s Hašimom Tačijem, a vicepremijer Aleksandar Vučić sutra će pokušati da ubedi Nemačku da našoj zemlji odobri početak pregovora sa EU

BEOGRAD - Biti il’ ne biti.Premijer Ivica Dačić danas u Briselu nastavlja petu rundu razgovora s Hašimom Tačijem, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sutra će u Berlinu pokušati da ubedi Nemačku da nam odobri datum za početak pregovora sa EU. Ishod te diplomatske ofanzive u ova dva dana presudan je za evropsku sudbinu Srbije, koja bi trebalo na Vidovdan da dobije datum.Vučić je rekao da ga u Berlinu očekuju teški razgovori i da će građanima teško objasniti ako Srbija ne dobije zeleno svetlo za početak pregovora sa EU.- Naš je posao da objasnimo šta smo uradili prethodnih 200 dana. Postoje dve opcije koje Srbiju čekaju u Nemačkoj - prva je da kažu „vi ste divni, evo vam datum“, a druga da kažu „vi ste divni, počećete pregovore, ali bez određenog datuma“. Očekujem da ćemo dobiti datum - kazao je Vučić. On je istakao da je Srbija pokrenula ozbiljan dijalog s Prištinom, sprovela ono o čemu se prethodna vlada dogovorila, da učestvuje u razgovorima o budućnosti odnosa Srbije i Albanaca.- Ako neko smatra da je Srbija dosta toga uradila, a mi mislimo da jeste, očekujemo dobijanje datuma. Uveren sam da nećemo slušati loše reči o našoj zemlji, naprotiv, toga više nema ni u nemačkim medijima, ali mislim da bi bila teška i loša vest za nas da od datuma ne bude ništa, pošto se plašim da bi građanima Srbije i političkom establišmentu to teško ko mogao da objasni.Vučić je istakao da nije lako razgovarati s Kristofom Hojzgenom, prvim savetnikom Angele Merkel, nemačkim parlamentarcem Kizerom Šokenkofom i ministrom odbrane Tomasom Demizijerom, ali da će zajedno s Milicom Delević i Suzanom Grubješić pokušati da ih ubede koliko je to važno za Srbiju.- Mom prijatelju Hojzgenu ću reći da Srbija ne može lako da podnese nedobijanje datuma - rekao je Vučić.Šef Misije EU Vensan Dežer smatra da se Srbija nalazi u „važnom trenutku“ u očekivanju izveštaja EK 16. aprila, u kojem će biti procenjen napredak u dijalogu Beograda i Prištine i proces reformi, a na osnovu kog će Savet EU 28. juna odlučivati o datumu pregovora.- Proteklih meseci pokazana je znatna posvećenost dijalogu, a premijer Srbije će u Briselu voditi razgovore radi daljeg napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom - rekao je Dežer.

Dačića u Briselu čeka najteža runda pregovora s Tačijem
Dačića u Briselu čeka najteža runda pregovora s Tačijem

Moguć susret sa MerkelovomVučić je rekao da ne isključuje ni mogućnost da se vidi s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.- Sastaćemo se s predstavnicima najznačajnijih nemačkih firmi, poput „Dženeral elektrika“, za koje očekujemo da bi mogli uložiti u našu zemlju u narednom periodu. Srešćemo se s ministrom spoljnih poslova Gidom Vesterveleom, s Tomasom Demezijerom, ministrom odbrane SR Nemačke - rekao je Vučić.

O čemu će pričati Dačić i TačiGlavne teme razgovora Dačića i Tačija biće:> srpske institucije na severu KiM koje u Prištini nazivaju paralelnim - sudovi, poreska uprava, bezbednosne strukture> status oficira za vezu, koji bi trebalo da počnu da rade od 1. marta u predstavništvima EU u Beogradu i Prištini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track