PREMIJER KOSOVA DOBIO POJAČANJE: Bivša supruga Harisa Silajdžića član Tačijevog tima!
Foto: Gazeta Express

Zalagala se za unapređenje položaja žena na Kosovu

PREMIJER KOSOVA DOBIO POJAČANJE: Bivša supruga Harisa Silajdžića član Tačijevog tima!

Planeta -
Luljeta Vuniki je bez sumnje bila među najaktivnijim ženama u civlnom društvu Kosova i snažno se kroz svoj rad zalagala za unapređenje položaja žena na Kosovu

Luljeta Vuniki je postala član tima Hašima Tačija, premijera Kosova i predsednika Demokratske partije Kosova.

Vuniki, bez sumnje je bila među najaktivnijim ženama u civlnom društvu Kosova i snažno se kroz svoj rad zalagala za unapređenje položaja žena na Kosovu.

Ali, osim toga Vuniki je u Prištini poznata i po tome što je bila u braku sa jednim uglednim političarem iz Bosne i Hercegovine.

Naime, Vuniki je nekoliko godina bila u braku sa Harisom Silajdžićem, ratnim premijerom BiH, bivšim ministrom spoljnih poslova, bivšim članom Predsedništva BiH i osnivačem Stranke za BiH.

Silajdžić je doktorirao na Univerzitetu u Prištini, a radio je i na tamošnjem Institutu za istoriju. Istovremeno je radio i kao predavač arapskog jezika. Pored arapskog, Silajdžić inače govori još nekoliko stranih jezika. Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju u Libiji, magistrirao je i doktorirao u Prištini na američko-albanskim odnosima.

Njih dvoje su se i upoznali za vreme Silajdžićevog boravka u Prištini. Inače, Luljeta Vuniki je na Kosovu direktorka Centra za rodne studije.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track