UŽIVO VUČIĆ U BERLINU Merkelova: Poseta premijera Srbije napredak za nemačko-srpske odnose!
Foto: AP, - Markus Šrajber

Predsednik vlade u Nemačkoj

UŽIVO VUČIĆ U BERLINU Merkelova: Poseta premijera Srbije napredak za nemačko-srpske odnose!

Politika -
Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke
1 / 6 Foto: AP, - Markus Šrajber

BERLIN - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas dvodnevnu posetu Nemačkoj radnim ručkom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Srpskog premijera Merkelova je dočekala uz najviše vojne i države počasti, intoniranje himni dve države i pozdrav zastavama posle čega je usledio radni ručak.

 AP foto - Markus Šrajber
AP foto - Markus Šrajber

Premijer Vučić obećao je danas nemačkoj kancelarki da će Srbija biti pouzdani partner Nemačke, dok je Angela Merkel ocenila da njegova poseta Berlinu obezbeđuje veliki napredak u saradnji dve države.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi joše veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji. "Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.."Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU" ocenio je Vučić i dodao je Srbija mala zemlja da bi bila partner ali da želi da bude saveznik Nemačke.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva."To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona.

Merkelova je ocenila i da je ostvaren značajan napredak u odnosu sa Prištinom što je rezultiralo početkom pregovora o pristupanju sa EU."Sada otvaramo prva poglavlja i na tome ćemo zajednički raditi ", poručila je Merkelova.Ona je najavila da će premijeri i ministri svih zemalja Zapadnog Balkana biti pozvani na skup 28. juna.Takođe, istakla je da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć srpskom narodu pogođenom katastrofalnim poplavama.

Vučić: Budućnost Južnog toka ne zavisi od SrbijePredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da budućnost projekta "Južni tok" ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU.Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom, na pitanje da li Srbija želi da nastavi gradnju gasovoda "Južni tok", odgovorio konstatacijom da će se u budućnosti tek videti da li će to biti realni projekat ili ne.

"To ne zavisi od nas, već od dogovora Rusije i EU. Mi imamo dogovor i potpisan predugovor. "Gasprom" je većinski vlasnik NIS-a, te se Srbija nalazi u specifičnoj poziciji. Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope. Ne možete preskakati zemlje EU da biste došli do Srbije", objasnio je Vučić.

Vučić: Želimo da garantujemo punu slobodu medijaPredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da je Srbija demokratska država koja želi da garantuje apsolutnu slobodu medija.Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom, odgovarajući na dva pitanja novinara o slobodi medija u Srbiji, konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su primedbe koje su prethodnih dana iznošene netačne.Vučić je ispravio novinarku nemačke novinske agencije DPA koja je postavljajući pitanje konstatovala da je većina medija u Srbiji u državnom vlasništvu, objasnivši da je situacija upravo suprotna i da je ogromna većina medija u Srbiji u privatnom vlasništvu.

"Moja je namera bila, a to je i deo predizbornog programa, da se mediji privatizuju, a to nailazi na prepreke kod manjinskih zajednica zbog regionalnih programa. Naša je želja da garantujemo punu i apsolutnu slobodu medija", rekao je Vučić.

17.12 - Predsednik Vlade Srbije sastao se danas u Berlinu sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, sa kojim je razgovarao o prilikama u regionu, pregovorima Beograda i Prištine, situaciji u Ukrajini i o podršci Nemačke tokom nedavnih poplava u Srbiji.

Vučić je naglasio da region karakteriše politička stabilnost i da nema problema u saradnji sa susednim zemaljama.Štajnmajer je istakao da poštuje važne i hrabre korake koje je predsednik srpske vlade preduzeo kada je u pitanju odnos sa Prištinom i naglasio da je to dovelo do stabilnosti u regionu.

16.52 Prema oceni Angele Merkel, Vučićeva poseta značiće "napredak za srpsko-nemačke odnose", a ona očekuje da će "saradnja Nemačke i Srbije narednih godina biti još tešnja nego što je već do sada bila".

14.24 - Od Srbije imam konkretna očekivanja kada je reč o putu za EU - pravna država, rešenje pitanja Kosova... Ona treba da prođe sve korake kao i prethodne države, rekla je nemačka kancelarka.

14.15 - Premijer Vučić je u obraćanju uživo novinarima rekao da je Srbija mala zemlja, ali da želi da bude saveznik i pouzdan partner Nemačke koja je druga zemlja za Srbiju i po izvozu i po uvozu. Vučić je rekao da je Merkelovoj naglasio da Srbija neće biti problem već sidro stabilnosti na zapadnom Balkanu. Premijer je pozvao

14.10 - Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će privredna saradnja Nemačke sa Srbijom zavisiti od transparentnosti i stabilnosti u Srbiji. Merkel je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem u Berlinu izrazila uverenje da se u Srbiji radi na tom planu.

14.00 - Uživo obraćanje premijera Vučića i kancelarke Merkel iz Berlina.

 AP foto - Markus Šrajber
AP foto - Markus Šrajber

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Radnom ručku prisustvuju, pored premijera, ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Premijer Vučić i Merkelova razgovaraće, kako je najavljeno, o odnosima dve zemlje, kao i putu Srbije u EU.

Posle ručka održana je konferencija za novinare Merkelove i Vučića, a nemačka televizija "Feniks"- javni servis nastao iz kooperacije televizija ARD i ZDF, direktno ju je prenosio.

http://www.youtube.com/watch?v=jBY99P-KNvY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track