PREMIJER: Ukrajina neće da bude samo slepo crevo EU
Foto: Reuter

Oštro

PREMIJER: Ukrajina neće da bude samo slepo crevo EU

Planeta -
Mikola Azarov juče se obratio demonstrantima koji su došli da mu pruže podršku dok je nedaleko odatle besneo protest opozicionara koji danima parališu Kijev

KIJEV - Nema mira.Ukrajinski premijer Mikola Azarov juče se na Evropskom trgu u prestonici Ukrajine, Kijevu, obratio hiljadama građana koji su se okupili u znak podrške njegovoj vladi i predsedniku Viktoru Janukoviču, i naglasio da njihova zemlja neće biti slepo crevo Evropske unije. U isto vreme, na obližnjem Trgu nezavisnosti okupilo se isto toliko proevropski orijentisanih Ukrajinaca koji protestuju već duže od tri nedelje zbog odluke vlasti da ne potpiše sporazum o pridruživanju evropskoj zajednici. Dve grupe demonstranata suprotstavljenih stavova delio je kordon policije naoružane do zuba.Dvodnevna okupljanjaDemonstranti koji podržavaju aktuelnu vlast okupili su se pod sloganom „Sačuvaćemo Ukrajinu - našu zajedničku otadžbinu“. Najavljeno je da će njihova akcija trajati dva dana, a da su organizatori najavili i da će ona potom biti neprekidna. Okupljenim građanima juče se među prvima obratio premijer zemlje.- Ukrajina bi trebalo da bude odgovarajući partner EU, a ne samo njeno slepo crevo ili dodatak. Svi moraju da shvate da se plašimo da potpišemo sporazum koji će našu zemlju odvesti u bankrot - vikao je Azarov.Smenjeni funkcioneriMeđutim, samo dan pre početka kontramitinga u Kijevu, ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je za okruglim stolom posvećenom izlasku zemlje iz krize da evrointegracioni kurs za njih nema alternativu. On je juče suspendovao gradonačelnika Kijeva Aleksandra Popova, ali i zamenika sekretara za nacionalnu bezbednost i saveta odbrane Vladimira Sivkoviča. Oni su, prema optužbama, odgovorni za nasilno rasturanje protestnog kampa Berkut 30. novembra, zbog čega im zasad preti kućni pritvor.

Blokiran grad... Ukrajinska  prestonica zakrčena  barikadama
Blokiran grad... Ukrajinska prestonica zakrčena barikadama

Poruka ruskog ministraLAVROV: ZAPAD HISTERIČNO REAGUJEŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su zapadne zemlje izgubile smisao za realnost kad su u pitanju proevropski demonstranti u Ukrajini, ocenivši da je taj protestni pokret delo provokatora.- Reakcija Zapada posle odbijanja Ukrajine da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom skoro je histerična i nesrazmerna s ukrajinskom potpuno normalnom odlukom. Šta je to učinila vlada Ukrajine? Da li je napustila povelju o neširenju oružja? Da li je najavila da pravi atomsku bombu? Ili je možda nekog ubila? - zapitao se Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track