PREMIJER UKRAJINE: Idemo u EU ako daju dvadeset milijardi evra
Foto: Beta Ap

Odredio uslove

PREMIJER UKRAJINE: Idemo u EU ako daju dvadeset milijardi evra

Planeta -
Premijer Mikola Azarov istakao da će potpisati Sporazum o pridruživanju s evropskom zajednicom kada im ona odobri paket pomoći

KIJEV - Zemlja u haosu.Ukrajinski premijer Mikola Azarov rekao je da će njegova vlada potpisati Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom ukoliko im ona da 20 milijardi evra. Novi nerediOn je to izjavio samo nekoliko sati nakon izbijanja stravičnih nereda, kada su bezbednosne snage te zemlje u organizovanoj akciji razbile blokade na Trgu nezavisnosti i sukobile se sa oko 1.000 demonstranata koji su protestovali protiv vlade i predsednika Viktora Janukoviča. U neredima je povređeno desetine ljudi, a gotovo čitav centar grada je razrušen.- Oni koji su izašli na ulice traže da se pod hitno potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. Vlada takođe podržava da se ta ideja što pre realizuje, ali mi želimo da stvorimo uslove pod kojima će gubici ukrajinske privrede biti svedeni na minimum. Predložili smo Evropskoj komisiji da razmotri uslove pod kojima će raditi ukrajinska industrija - objasnio je Azarov.Prema njegovim rečima, evropski zvaničnici sada, posle protesta, ne žure da razgovaraju o pitanju visine pomoći.- Pa zbog koga su bili ti protesti, zbog evropskih zvaničnika ili zbog naroda Ukrajine, kojem je hitno potrebna ekonomska i finansijska pomoć? - zapitao se ukrajinski premijer.Razbijali demonstracijeInače, masovne demonstracije u zemlji bivšeg SSSR izbile su nakon što je njena vlada pre više od dve nedelje odbila da potpiše Sporazum o pridruživanju s EU i okrenula se Rusiji. To je izazvalo veliki bes proevropski orijentisanih građana predvođenih opozicionim liderima, koji su izašli na ulice i otad odbijaju da se sa njih sklone. Policija ih je juče tukla i rasterivala pendrecima, a oni su se branili šmrkovima za gašenje požara uzvikujući „Sutra će nas ovde biti milion!“ i preteći organima reda. Nakon toga oni su se povukli po naredbi vlasti.

OsudeDŽON KERI: ZGROŽEN SAM SITUACIJOM U UKRAJINIAmerički državni sekretar Džon Keri oštro je osudio dešavanja u ukrajinskoj prestonici Kijevu nakon što je policija usred noći između utorka i srede na silu rasterala demonstrante. On je istakao da bezbednosne snage agresivno guše miran protest. Upotrebi sile usprotivila se i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je bila u poseti Ukrajini i pokušala da posreduje u pronalaženju rešenja krize koja je zahvatila tu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track