Preminuo Jovan Krkobabić!
Foto: Fonet

Predsednik PUPS preminuo na VMA u 84. godini

Preminuo Jovan Krkobabić!

Politika -
Lider i osnivač Partije ujedinjenih prenzionera Srbije preminuo je danas u Beogradu

BEOGRAD - Stigle ga godine.

Potpredsednik odlazeće vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić preminuo je u utorak u 84. godini posle duge i teške bolesti.

Lider PUPS povukao se iz politike u februaru ove godine zbog problema sa bubrezima i jetrom.Poslednjih nekoliko meseci se vrlo teško i kretao, tako da je bio prinuđen da koalicioni sporazum sa liderom SPS Ivicom Dačićem i predsednikom JS Draganom Markovićem Palmom potpiše u postelji.

Teška bolestZbog zdravstvenih problema Jovan Krkobabić je prošle godine otputovao u Ženevu. Kurir je objavio da je početkom februara bio na pregledu jetre i odmah se vratio. Lekari su konstatovali da su ga „stigle godine“. Ozbiljnije tegobe postale su izraženije tokom jeseni prošle godine, pa je Krkobabić počeo da izostaje sa posla i sednica u Nemanjinoj 11. Posle Nove godine rešio da se potpuno povuče iz politike, a organi PUPS su ovlastili njegovog sina Milana da ga zamenjuje.Jovan Krkobabić rođen je 1930. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na FPN u Beogradu. U Drugom svetskom ratu pridružio se partizanima. Karijeru je započeo u Institutu „Vinča“. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti 1971.

Aktivan i u penzijiU penziji je bio od 1989. godine, ali penzija ga nije pasivizirala.Bio je član SKJ, a od sredine devedesetih i SPS. Izabran je, kao kandidat SPS, za poslanika u Skupštini Srbije 1997. godine, kao i za saveznog poslanika u Skupštini SRJ. PUPS je osnovao 2005. Stranka je izašla na izbore 2007. godine u koaliciji sa SDP Nebojše Čovića, ali ta koalicija nije prešla cenzus. Od jula 2008. do maja 2012. bio je potpredsednik Vlade Srbije. Tu funkciju nastavio je da vrši i u odlazećoj vladi, ali je pored toga bio i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.Krkobabić je za sobom ostavio suprugu, dvojicu sinova i četvoro unučadi.

ReagovanjaRasim Ljajić, potpredsednik vlade u ostavciJovana Krkobabića znam mnogo dugo, intenzivno smo sarađivali šest-sedam godina i imali vrlo dobru saradnju. Žalim zbog tužne vesti i izražavam saučešće porodici Krkobabić.

Vanja Udovičić, ministar za sport i omladinu u ostavciPorodici želim da izrazim moje najiskrenije saučešće. Saradnja sa gospodinom Jovanom Krkobabićem će mi uvek ostati u najlepšem sećanju.

Momo Čolaković, potpredsednik PUPSSmrt Jovana Krkobabića je veliki gubitak za stranku, ali i celu državu. Bio je mudar i odgovoran političar.

Ivica Dačić, lider SPS i koalicioni partner PUPSJovan Krkobabić se decenijama zalagao za prava penzionera u Srbiji i pripada mu velika zasluga za očuvanje socijalnog statusa ove kategorije stanovništva. U svojoj bogatoj karijeri, od učešća u NOP do potpredsednika Vlade Srbije, borio se za slobodu, socijalnu pravdu i stabilnost Srbije.

Mrka zaplakao za KrkobabićemOTIŠAO VEČITI MLADIĆMilutin Mrkonjić, bivši ministar saobraćaja, zaplakao je kada smo ga pozvali telefonom.- Znam, umro je moj veliki prijatelj Jovan Krkobabić. Družimo se čitavih 40 godina. Bio je čovek neiscrpne energije, večiti mladić srpske politike. Uvek nas je dizao kada nam je padao moral - kazao je Mrkonjić.Međutim, činjenica je da je Krkobabić dugo bio bolestan i da se, kako kaže Mrkonjić, uprkos bolesti dobro držao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track