Pacijent iz Niša umro jer klinika nema veštački krvni sud
Foto: GLAS

Pacijent iz Niša umro jer klinika nema veštački krvni sud

Društvo -
Niškoj vaskularnoj hirurgiji, u 2011, dodeljeno je svega 35 veštačkih krvnih sudova dok je Beogradu obezbeđeno više od hiljadu, navodi se u pismu niške klinike

NIŠ - Pacijent iz sela pored Kruševca, preminuo je proteklog vikenda nakon što na niškoj Klinici za vaskularnu hirurgiju nisu mogli da mu ugrade veštački krvni sud jer klinika nema taj materijal, saznaje danas agencija Beta.

Zbog nedostatka veštačkih krvnih sudova na niškoj klinici, 76-togodišnji pacijent je prošlog petka iskrvario i preminuo na putu za Beograd nakon što u Nišu nije mogao da bude hitno operisan. Pacijent je dovezen u pratnji medicinskog osoblja iz Kruševca u Niš sa rupturiranom aneurizmom trbušne aorte, ali nije mogao da bude operisan zbog nedostatka materijala, već je preusmeren za Beograd.

"Niškoj vaskularnoj hirurgiji, koja zbrinjava više od dva miliona potencijalnih pacijenata, u 2011. godini "dodeljeno" je svega 35 veštačkih krvnih sudova, mada je zahtevano, na osnovu iskazanih potreba, više od 200 takvih krvnih sudova. Istovremeno, Beogradu, koji ima isti broj potencijalnih pacijenata, obezbeđeno je više od hiljadu takvih krvnih sudova", navodi se u pismu sa Klinike za vaskularnu hirurgiju u koje je agencija Beta imala uvid. "Ko se osmelio da diskriminiše građane juga Srbije i da im oduzme pravo na najbolje lečenje u najbližoj zdravstvenoj instituciji?", navodi se u pismu klinike dostavljenom medijima.

Direktor Kliničkog centra Niš Borislav Kamenov rekao je novinarima da se veštački krvni sudovi, mogu nabaviti isključivo na centralnom tenderu, a da ga KC ne sme obezbeđivati samostalno."U dva navrata intervenisali smo kod RFZO, a pre desetak dana dobili smo obećanje da će Fond izvršiti dopunu, odnosno proširenje prošlogodišnjeg tendera, kako bi se ovaj problem rešio. Ne bežimo od odgovornosti, ali ruke su nam vezane kako zbog Zakona o javnim nabavkama, tako i zbog beskonačnih birokratskih procedura i bezgraničnih prepreka na koje nailazimo pri nabavci potrebnih lekova i materijala, pa i onih najvitalnijih", rekao je Kamenov.

On je objansio da su KC Niš najvažniji životi pacijenata. "Ali ukoliko bi pokušali da zaobiđemo ili skratimo taj put to bi bilo shvaćeno kao zloupotreba i ozbiljno krivično delo. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego da pacijente upućujemo tamo gde potrebni materijali postoje, pre svega za Beograd", rekao je Kamenov. Na Klinici za vaskularnu hirurgiju izvode se urgentne i planirane operacije kod pacijenata sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kakve su aneurizme, arteroskleroze, akutne ishemije ili povrede magistralnih krvnih sudova. Izvode se i komplikovane rekonstruktivne operacije na magistralnim krvnim sudovima ekstremiteta, trbuha, vrata i ramenog pojasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track