PREMINUO NOVINAR RISTO KUBURA: Počivaj u miru, legendo!
Foto: Slobodan Pikula

In memoriam: Poznati novinar preminuo u utorak u 64. godini

PREMINUO NOVINAR RISTO KUBURA: Počivaj u miru, legendo!

Društvo -
Doajen novinarstva i TV komentator ostaće upamćen po autorskom pečatu u emisijama „Indirekt“ i „Beogradska hronika“, te po putopisu „Tajanstva“

Bio je velikan.Poznati novinar, dugogodišnji sportski komentator, putopisac, pesnik i član UNS Risto Kubura preminuo je u utorak ujutro u Beogradu, u 64. godini.Risto Kubura rođen je u Užicu 1950. godine. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. godine. Radio je u NIP Politika, Radio Zagrebu, a najduže kao sportski komentator Radio-televizije Srbije. Godine 2003. u RTS je proglašen tehnološkim viškom. Kuburu je sud vratio na posao, ali u Centar za istraživanje javnog mnjenja na mesto anketara. To nije dugo trajalo, pa je ponovo postao tehnološki višak. Na RTS radio je u emisijama „Indirekt“ i „Beogradska hronika“ u kojima je ostavio svoj autorski pečat. Posle otkaza na Javnom servisu, na TV Art je emitovan deo Kuburinog putopisnog serijala „Tajanstva“.Risto Kubura teško se razboleo 2012. godine, kada mu je dijagnostifikovan rak koštane srži i gotovo nepokretan proveo je u bolnici nekoliko meseci. Živeo je u nemaštini sa porodicom i nije imao novca za lekove. Kako je posle sam istakao, njegovo lečenje finansijski su pomogli UNS i tadašnji predsednik Nino Brajović, te košarkaški trener Bratislav Đorđević.- Stravu nemoći, ugroženog života i nametnute nemaštine ublažili su bog, moja supruga i deca - rekao je tada Risto Kubura.Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

U žalosti... Ljubica sa majkom i ocem
U žalosti... Ljubica sa majkom i ocem

Ljubica KuburaOCA SU SE SETILI TEK KAD JE OTIŠAO- Svi znaju koliko je on bio veliki. On je bio moj najveći uzor. Bio je najpošteniji čovek koga sam znala, zbog čega je i nastradao i razboleo se. Danas kad je umro, svi zovu, a dok je bio živ, telefon mu nije zvonio. Čast pojedincima koji su nam pomagali. Tata je bio jedan Don Kihot, a vetrenjače su ga i ubile - kaže za Kurir Ljubica Kubura, ćerka proslavljenog novinara.

Dok anđeli spavajuBORAC PROTIV NEPRAVDERisto Kubura bio je borac protiv nepravde, a svoju borbu platio je teškim oboljenjem srca i krvnih sudova:- Najteže mi je pala afera sa stanovima, koji su na RTS nemilice deljeni. Neko se dosetio da i moje ime uvrsti u spisak onih koji su muljali, pa se često isticalo da su Kubura i generalni direktor Milanović dobili četvorosobne stanove. A ja sam svoj dvosoban stan od 58 kvadrata dobio najpoštenije moguće, i to posle emisije „Dok anđeli spavaju“, gde je prikazano da živim sa porodicom na tavanu od 28 kvadrata, koji sam adaptirao pomoću silnih kredita.

ReagovanjaVesna Dedić KUBURA JE JUNAK MOG DETINJSTVARadila sam s njim na početku karijere jer je on tada bio urednik u Beogradskoj hronici. Bio je zvezda mog detinjstva. Pamtiću ga kao pažljivog i nasmejanog. Imao je tragičnu sudbinu kao svi načitani i pametni ljudi koji žive u Srbiji.Žika NikolićČOVEK NEVIĐENE ENERGIJERista će mi ostati u divnom sećanju. Dugo godina smo radili zajedno. Uvek je bio pun energije i žao mi je što nas je prerano napustio.Zvonko MihajlovskiVOLEO JE KOŠARKUIznenadila nas je vest o njegovom odlasku. Rista je bio sjajan sportski novinar, a posebno dobar poznavalac košarke, koju je i trenirao. Pamtiću ga kao čoveka koji će ostati upamćen po svojim putopisima. Odlučno je poznavao pravoslavlje.Milojko PantićBOLJI PISAC NEGO NOVINARRista je bio čudan čovek. Nikad nije bio sam, što bi rekao naš narod. Išao je kroz hodnike RTS i vikao da dušmani rade. Imao je fobiju da ga stalno neko proganja. Nije imao žicu za TV reportera. Bio je epski nastrojen, a ekran ne trpi. Bio je mnogo bolji pisac.

http://www.youtube.com/watch?v=BagV1N7tXQk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track