Preminuo slikar Radovan Lale Đurić
Foto: Beta

posle teške bolesti

Preminuo slikar Radovan Lale Đurić

Pop kultura -
Njegovi umetnički radovi nalaze se u privatnim, korporacijskim i bankarskim kolekcijama širom Amerike i Evrope

BEOGRAD, NJUJORK - Posle duže i teške bolesti u Njujorku je preminuo Radovan Lale Đurić, istaknuti slikar, skulptor, dizajner, osnivač "Niš art fondacije".

Đurić je bio neumoran u obogaćivanju i osmišljavanju kulturnog života u svom rodnom gradu Nišu i čitavoj Srbiji, a njegova galerija i dom u Njujorku bili su stecište u koje su svraćali brojni umetnici, kulturni, javni i naučni radnici iz zemlje.Slikar Đurić, koji je juče umro u Njujorku, ostavio je amanet da bude sahranjen u Beogradu, a datum i vreme sahrane biće naknadno saopšteni, saopsteno je iz "Niške art fondacije" (NAF).

Radovan Lale Đurić rođen je 7. maja 1945. godine u selu Ljubatovica kod Bele Palanke, u učiteljskoj porodici. U Nišu je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije radio kao dizajner i scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. Slikarstvo je učio u Veneciji, Amsterdamu i u Parizu gde je pre odlaska u Ameriku imao svoja ateljea.

Živeo je u Njujorku od 1973. godine gde je imao i reprezentativnu galeriju "Lale space" ("Prostor Lale"), kao i radionicu za izradu unikatnog nameštaja od plemenitog drveta u okviru kolekcije “Radovan”.

Njegovi umetnički radovi nalaze se u privatnim, korporacijskim i bankarskim kolekcijama širom Amerike i Evrope. Pored bivše Jugoslavije uspešno je izlagao u Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, Australiji i SAD. U medijima je proglašavan za jednog od najskupljih i najuspešnijih srpskih i jugoslovenskih slikara u svetu.

Od 2003. godine Đurić više vremena provodio u Nišu i Srbiji, nego u Njujorku, zalažući se za demetropolizaciju srpske kulture.Osnivanje Niške art fondacije smatrao je jednom od svojih najvećih životnih misija sa prevashodnim ciljem da afirmiše mlade talentovane umetnike u Srbiji. Fondacija je od 2006. godine raspisivala redovne godišnje konkurse za mlade umetnike sa po nekoliko stotina autora i više hiljada radova.

Sa tih konkursa organizovane su izložbe najbojih radova u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.Fondacija je realizovala i nacionalne konkurse za dizajnere nameštaja i pisce. Bila je organizator vrednih izložbi slika, kao i svetske izložbe eksponata napravljenih po originalnim nacrtima Leonarda da Vinčija "Leonardovi kodeksi i mašine", koju je 2008. u Nišu i Beogradu videlo 100.000 ljudi, a realizovala i brojne kulturno - humanitarne projekte i sagradila ili renovirala pet reprezentativnih galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Donacijom je pomogao i Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, a u svojim javnim nastupima oštro je kritikovao metropolizaciju kulture i kulturnu učmalost.Zanimljivo je da i pored neosporno velike misije koju je imao u Srbiji, nikada mu nije dodeljeno nijedno zvanično priznanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track