PRENOĆILI U OPŠTINI: Radnici Želvoza dolaze na sastanak u Beograd
Foto: Beta

Posle jučerašnjeg upada

PRENOĆILI U OPŠTINI: Radnici Želvoza dolaze na sastanak u Beograd

Srbija -
Ministarstvo privrede obećalo Smederevcima krajem prošle godine socijalni program od 300 evra po godini staža za oko 550 radnika ovog preduzeća u restruktuiranju, kao i overu zdravstvenih knjižica za radnike koji su ostali

BEOGRAD - Predstavnici Štrajkačkog odbora radnika Fabrike vagona izjavili su pred oko 200 radnika, koji od ponedeljka protestuju u Skupštini Kraljeva, da je za sutra najavljen sastanak u ministarstvu privrede u Beogradu.

Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora izjavio je da je dobio poziv od generalnog direktora fabrike da sutra u 12 sati budu u ministarstvu privrede. “Uslov je da idu direktor i zastupnica kapitala Fabrike vagona ijedan predstavnik Štrajkačkog odbora. Imamo informaciju da će sutra na sastanku direktor Zoran Bogdanović tražiti da se radnicima isplate po dva minimalca, kako bi poceli da rade. To ne dolazi u obzir, jer overu zdravstvenih knjižica niko nepominje, a mnogi radnici zbog toga ne mogu da se leče”, kaže Terzić.

On ističe da se većina radnika Fabrike vagona izjasnila za socijalni program i da je to trenutno najaktuelnije. Više od 200 radnika Fabrike vagona i četvrti dan za redom protestuje u Gradskoj skupštini zbog veoma lošeg stanja u fabrici. Jutros suponovo ušli u salu Skupštine Kraljeva, tražeći da im se isplatiblizu 20 zaostalih plata, poveže radni staž i overe zdravstveneknjižice.

Štrajkači su upozorili i da je moguća radikalizacija protesta,ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi. Radnici traže i da im se lično obrate ministar privrede ili neko iz Vlade Srbije.

U zgradi Opštine Smederevo jutros su bili nalazili nezadovoljni radnici Želvoza, čekajući da im se obrati neko iz nadležnih ministarstava, rekla je gradonačelnica Jasna Avramović. "Čekaju da se ministar privrede Saša Radulović vrati iz Beča, rečeno je da se danas vraća, pa da vidimo da li će im se obratiti", rekla je gradonačelnica.

Oko pedeset radnika je provelo noć u zgradi, rekla je, kao predstavnici radnika smederevskog Želvoza koji zahtevaju da im se ispune obećanja data krajem prošle godine.

Ministarstvo privrede tada im je obećalo socijalni program od 300 evra po godini staža za oko 550 radnika ovog preduzeća u restruktuiranju, kao i overu zdravstvenih knjižica za one radnike koji su ostali da rade u ovom, jednom od najstarijih srpskih preduzeća za remont šinskih vozila.

Juče pre podne, više od 400 radnika Želvoza iz Smedereva upalo je i zaposelo zgradu Opštine Smederevo, i poručilo da nema nameru da izađu dok im se ne ispune data obećanja.

Jasna Avramović juče je takođe rekla da su radnici, nakon što su upali u zgradu, najavili da će odatle rukovoditi protestom. "Ja podržavam njihovu borbu, ali ja ne mogu da im obećavam ništa po pitanju njihovih zahteva. Obavestila sam Ministarstvo privrede, i čekam da dođe i da im se obrati neko iz ministarstva", dodala je ona. Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović rekao je da će radnici ostati u zgradi "do daljeg", tj. dok im se ne obrati neko iz državnog vrha, prvenstveno misleći na nekog iz nadležnih ministara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track