PREOKRET: Mlađan Dinkić pristao da se rekonstruiše!
Foto: Marina Lopičić

Ursovci ipak neće napustiti Nemanjinu 11

PREOKRET: Mlađan Dinkić pristao da se rekonstruiše!

Politika -
Lider URS rešio da prekine agoniju, smeni Grubješićevu i pristane na podelu svog resora; Kalanovićeva ostaje jer je njeno mesto važno za URS

BEOGRAD - Shvatio šta je najracionalnije.Lider URS Mlađan Dinkić je, nakon početnog odbijanja da smeni ministre iz svojih redova, spustio loptu posle poruke iz SNS i SPS da ga neće vući za rukav da ostane u vlasti jer i bez njega Vlada ima većinu. Dinkić, kako saznajemo, sada pristaje na podelu svog Ministarstva finansija i privrede, a spreman je da smeni Suzanu Grubješić, potpredsednicu za evropske integracije.Pobedio razum- Dinkić se odlučio za racionalan pristup. Pristaje na podelu svog resora, kao i da se zahvali Suzani na saradnji. Vericu Kalanović će poštedeti jer ona vodi Ministarstvo regionalnog razvoja, koje mu je značajno zbog politike decentralizacije. Dinkić je zadovoljan radom Grubješićeve, ali joj zamera što je uspostavila dobar odnos s Vučićem i već postoje kontakti između nje i SNS - objašnjava izvor Kurira iz vrha vlasti i dodaje da ne bi bilo čudno da Grubješićeva uskoro pređe u SNS. On ocenjuje da je, posle Dinkićevog zaokreta, izvesniji dogovor o temeljnoj rekonstrukciji nego ponovni izlazak na birališta.- Dinkić i Dačić, od koga se očekuje da smeni Milutina Mrkonjića i Žarka Obradovića, strepe od izbora. Shvatili su da je za njih bolje da se dogovore s Vučićem nego da mu kontriraju. Drugo, potrebno je u januaru započeti pregovarački proces sa EU i zaista bi bilo ludački izborima rizikovati pregovore. Zato vanrednih izbora ove godine verovatno neće biti, ali ne bih isključio mogućnost da budu održani sledeće godine - priča naš sagovornik.Cepanje resoraMinistar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić ocenio je da privreda i ekonomija moraju da budu potpuno odvojene od sektora finansija, kako bi novac odlazio tamo gde je najpotrebniji i gde daje najbolje efekte.- Mnogi smatraju da treba razdvojiti finansije od privrede kako bi mogli da konkurišu samo zdravi projekti, profitabilni, koji zapošljavaju, koji nisu politički - rekao je Ilić.Ministarka energetike i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da nema mnogo poverenja u ministre iz URS koji vode ekonomske resore i da mora doći do kadrovskih promena.Nepoverenje u URS- Lideri će sesti i dogovarati se, ne bih volela da se ispostavi da je oklevanje URS pokušaj da ponovo izađe iz Vlade, kao što je to već dva puta uradio - kazala je Mihajlovićeva.Ona i potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović ponovili su da je potrebno podeliti Ministarstvo finansija i privrede, a spojiti resore energije i rudarstva i formirati posebno ministarstvo za životnu sredinu.

Vidimo se u nekim boljim vremenima!Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić juče je odbila da na molbu Kurira prokomentariše rekonstrukciju Vlade . Upitanda kaže ko će iz URS napustiti Vladu, i da li je tačno da će ona biti "rekonstruisana", Grubješićeva je samo u prolazu rekla:„Vidimo se u nekim boljim vremenima!“ Grubješićeva, takođe, nije bila voljna da komentaršie ni saznanja o njenoj bliskosti sa Srpskom naprednom strankom i liderom Aleksandrom Vučićem.

Svako iz SPS je spreman da se povučePoslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je da nijedno personalno pitanje ne sme da bude važnije od Srbije i ostvarivanja ciljeva oko kojih su se okupile stranke vladajuće koalicije.- Svako iz redova SPS spreman je da se povuče ako je to stav stranke i njenog Predsedništva - rekao je on i dodao da „izbori trenutno nisu tema“:- Imamo mnogo značajnijih poslova koje bi svi zajedno trebalo da obavimo u narednom periodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track