PRESUĐENO: Bob Dilan oslobođen, nije vređao Hrvate
Foto: AP Photo

Pala tužba

PRESUĐENO: Bob Dilan oslobođen, nije vređao Hrvate

Pop kultura -
Muzičar je, govoreći o svom zalaganju za prava crnaca, rekao da oni mogu da "osete" rasiste, baš kao Jevreji naciste, a Srbi Hrvate

PARIZ - Sud u Parizu nije uvažio tužbu jedne hrvatske organizacije u Francuskoj protiv američkog kantautora Boba Dilana za vređanje Hrvata, prenose francuski mediji.

Istraga zbog "vređanja u javnosti i podsticanja mržnje" protiv Dilana je pokrenuta decembra 2013. godine, na osnovu tužbe koju je podneo Savet hrvatske zajednice u Francuskoj. Savet se pozvao na Dilanov intervju objavljen u francuskom izdanju američkog časopisa Roling Stoun.

Po francuskoj verziji lista što je prevod originalnog, američkog izdanja, Dilan je, govoreći o svom zalaganju za prava crnaca, rekao da oni mogu da "osete" rasiste, "baš kao Jevreji naciste, a Srbi Hrvate".

Sud je u utorak doneo odluku u Dilanovu korist, navodeći da je muzičar odobrio objavljivanje intervjua u originalnoj, američkoj verziji časopisa, a ne u francuskoj. Sud je međutim odlučio da sudi direktoru francuskog izdanja Roling Stouna, zbog vređanja i podsticanja mržnje. Bob Dilan (72) izuzetno je cenjen u Francuskoj, gde je novembra 2013. godine dobio orden Legije časti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track