PRESUĐUJE SAMOSTALNI ODBORNIK: Đilasa smenjuje Goran Mandić!
Foto: Dado Djilas

Promena gradonačelnika: Odbornici DS u manjini

PRESUĐUJE SAMOSTALNI ODBORNIK: Đilasa smenjuje Goran Mandić!

Politika -
SNS i SPS smenjuju Đilasa uz pomoć DSS, a u slučaju da zataji PUPS, obezbedili su 56. glas u Skupštini, samostalnog odbornika Gorana Mandića

BEOGRAD - Čekaju poslednji čas. Čak i ukoliko PUPS ne bude glasao za smenu Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda, taj predlog ima sve šanse da bude sutra usvojen na sednici Skupštine grada jer će ga podržati odbornici SNS, SPS i DSS, kao i Goran Mandić, samostalni odbornik, a nekad odbornik DSS, saznaje Kurir. Nova većina, koju bi predvodili naprednjaci, imala bi tako 56 odbornika i ne bi zavisila od toga kako će se izjasniti odbornici PUPS.Pred sutrašnju sednicu, na kojoj bi Đilas trebalo da bude smenjen, u SNS i SPS još nisu tačno znali način na koji će to biti izvedeno, osim da postoji saglasnost DSS da do promene vlasti treba da dođe. Kako će to biti urađeno saznaće se danas, nakon povratka Aleksandra Vučića iz Velike Britanije, kad se lider SNS bude sastao s Ivicom Dačićem, saznaje Kurir. Danas treba da bude održana i sednica Predsedništva SNS.Istovremeno, predstavnici DS upozoravaju na to da ostaju pri odluci da će u slučaju Đilasove smene pozvati Beograđane na protest.Izborna volja- Videćemo kakav će tačno biti scenario u utorak. U svakom slučaju, sigurni smo da će Beograđani, ukoliko bude bila prekršena njihova izborna volja, umeti s nama da izraze svoj protest - rekla je juče za Kurir portparol DS Aleksandra Jerkov.Jerkova je ponovila da je Đilas izabran voljom građana, kao i da, kako kaže, svoj legitimitet ima „na osnovu toga što je svaki treći Beograđanin ocenio da je dobro obavio posao gradonačelnika i na izborima rekao da to treba da čini i ubuduće.- Bilo kakva eventualna smena predstavljala bi kršenje te izborne volje i nepoštovanje onoga što su građani rekli na izborima - kaže Jerkova.Posebno bi, prema njenom mišljenju, kroz takozvanu prekompoziciju vlasti bila povređena izborna volja Beograđana jer bi do pozicija u gradu došli oni koji se za njih nisu kandidovali i koji za to nisu zatražili i dobili poverenje građana.Šef odborničke grupe SPS u Skupštini grada Nikola Nikodijević kaže za Kurir da je bitno „kojom tehnikom“ će biti smenjena aktuelna vlast jer je neophodno nedvosmisleno pokazati da većina odbornika smatra da Đilas treba da ode s mesta gradonačelnika.Dva modalitetaDa podsetimo, modaliteti za smenu vlasti u Beogradu jesu da se uvede prinudna uprava ili da dođe do prekomponovanja vlasti. Pritom, potrebno je podesiti tajming da izbori u Beogradu mogu da budu održani u martu, odnosno početkom proleća. Jedan od mogućih načina da se to izvede je da Đilas bude odmah smenjen s mesta gradonačelnika formalno, ali da njegov zamenik ne bude izabran u narednih mesec dana, tako da se uvođenje prinudne uprave odloži za 30 dana.

Jerkov: Sigurni smo da će Beograđani umeti da s nama izraze svoj protest
Jerkov: Sigurni smo da će Beograđani umeti da s nama izraze svoj protest

Jovičić: Definitivno smenjujemo gradonačelnikaSrpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije predaće danas u Skupštini grada Beograda, a u skladu sa Statutom grada, predlog za razrešenje gradonačelnika Dragana Đilasa, rekao je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.- Argumenti za takav predlog su potpuno jasni, a to su činjenice na koje ukazujemo već godinu dana - neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps... - rekao je Jovičić agenciji Tanjug.Za danas je najavljena i sednica Predsedništva SNS, na kojoj će biti reči o promeni vlasti u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track