PRETNJA SILOM: Ukrajinske vlasti spremne za napad na demonstrante
Foto: Beta Ap

Premijer nagovestio

PRETNJA SILOM: Ukrajinske vlasti spremne za napad na demonstrante

Planeta -
Protesti u Ukrajini počeli su 21. novembra prošle godine zbog odbijanja vlasti da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU koji je bio u pripremi tri godine, i njihovom okretanju bližoj ekonomskoj saradnji sa Moskvom

KIJEV - Ukrajinske vlasti će pribeći sili protiv demonstranata ako "provokatori" među njima ne prestanu da izazivaju okršaje, upozorio je danas ukrajinski premijer Mikola Azarov.

"Ako provokatori ne prestanu vlasti neće imati drugi izbor nego da upotrebe silu u okviru zakona da osiguraju bezbednost ljudi", rekao je ona u izjavi za ruski informacioni kanal Vesti.

Premijer je mislio na novi sporni zakon koji je stupio danas na snagu i koji predviđa strože kazne za učesnike demonstracija. Premijerovo upozorenje dato je posle dve noći sukoba između antivladinih demontranata i policajaca na ulicama Kijeva, najžešćih okršaja u dva meseca protesta.

Protesti u Ukrajini počeli su 21. novembra prošle godine zbog odbijanja vlasti da potpišu sporazum o pridruživanju sa EU koji je bio u pripremi tri godine, i njihovom okretanju bližoj ekonomskoj saradnji sa Moskvom.

Azarov je izrazio nadu da upotreba sile neće biti potrebna. "Nadamo se da će razum prevladati", rekao je on i dodao da ljudi treba da razumeju da im se "nudi haos i destrukcija".

On je demantovao glasine da će biti uvedeno vanredno stanje i rekao da situacija u Kijevu "daleko od toga". Na svojoj Fejsbuk stranici Azarov je osudio vođe opozicije i rekao da su oni odgovorni za napetosti u Kijevu i napisao da je glavni zadatak predsednika i vlade da se spreči eskalacija i nasilna konfrontacija.

http://www.youtube.com/watch?v=Pkzi6-zz55M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track