POGLEDAJTE: Ovako je pretučena ukrajinska novinarka!

Pisala o korupciji

POGLEDAJTE: Ovako je pretučena ukrajinska novinarka!

Planeta -
Napadači su u blizini Kijeva zaustavili vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli. Prema pisanju dnevnika "Ukrajinska pravda", Černovilova je zadobila prelom nosa, kontuzovana je i prekrivena modricama

KIJEV - Ukrajinska policija je pritvorila dve osobe osumnjičene za napad na novinarku Tatjanu Černovil, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko.

On je istakao da su osobe uključene u ovaj napad identifikovane i da je već otpočelo ispitivanje dvojice pritvorenika. Zaharčenko je naglasio kako lično nadgleda ovu istragu, za koju je, prema njegovim rečima, izabran najbolji tim stručnjaka, izveštava Itar-Tas.

Tatjana Černovil, opoziciona aktivistkinja i novinarka koja se bavi istraživanjem korupcije među visokim državnim funkcionerima, rano je jutros pretučena i ostavljena u jarku, saopštila je ukrajinska policija.

Napadači su u blizini Kijeva zaustavili vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli. Prema pisanju dnevnika "Ukrajinska pravda", Černovilova je zadobila prelom nosa, kontuzovana je i prekrivena modricama.

Prema saopštenju opozicionih aktivista, ona je smeštena u bolnicu na intenzivnu negu.

Napad je izveden nekoliko sati pošto je Černovilova objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika.

Kijev od kraja novembra potresaju demonstracije zbog odluke Janukovičeve vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. Na protestima se povremeno okupljalo više stotina hiljada ljudi, a Černovil je u više navrata držala govore pred demonstrantima.

Ukrajina je prošle sedmice postigla dogovor sa Rusijom o ruskoj pomoći od 15 milijardi dolara i sniženju cene gasa.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost za bezbednost novinara u Ukrajini, posle napada na Černovilovu.

"Napadi na novinare ne smeju se tolerisati, napadači ne smeju da prođu nekažnjeni. Pozdravljam to što je predsednik Janukovič osudio napad i pozvao vlasti da hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi priveli pravdi počinioce", navela je u saopštenju Mijatovićeva.

Ona je ponovo pozvala ukrajinske vlasti da poboljšaju bezbednost novinara, koja je proteklih sedmica drastično pogoršana.

http://www.youtube.com/watch?v=GfbaWkDsZvM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja