PREVARA VEKA: FBI sumnjao da je meč Ali - Liston namestila mafija?!

tajni dokumenti otkrivaju

PREVARA VEKA: FBI sumnjao da je meč Ali - Liston namestila mafija?!

Ostali sportovi -
Novi dokumenti, koji su postal dostupni javnosti zahvaljujući Zakonu o slobodi informacija, potvrđuju da je FBI sumnjao da je borba između Alija i Listona bila nameštena od strane mafije

VAŠINGTON – Američki FBI verovao je da je legendarni meč između Muhameda Alija i Soni Listona namestila mafija.Novootkriveni tajni dokumenti potvrđuju da je FBI istraživao jednu od najvećih bokserskih borbi svih vremena, koja je održana pre tačno pola veka - 25. februara 1964. godine u Majamiju. Bio je to meč između tadašnjeg svetskog šampiona Listona i mladog Alija, tada poznatog kao Kasijus Klej. Iako je Liston bio apsolutni favorit protiv 22-godišnjeg izazivača, dogodilo se čudo pošto se veliki šampion neočekivano predao na kraju šeste runde. Novi dokumenti, koji su postal dostupni javnosti zahvaljujući Zakonu o slobodi informacija, potvrđuju da je FBI sumnjao da je borba bila nameštena od strane mafijaških bosova iz Las Vegasa. Tajni dopisi bili su upućivani direktno tadašnjem direktoru biroa Edgaru Huveru, a agenti su sumnjali na Eša Resnika, kockara iz Las Vegasa, koji je imao jake veze sa organizovanim kriminalom. Sumnja se da je on namestio nekoliko boks mečeva, među kojima su i dva istorijska okršaja Alija i Listona.Izveštaj od 24. maja 1966. to i dokazuje. FBI je ispitivao kockara iz Teksasa Bareta Magidsa, koji je neposredno pre borbe razgovarao sa Resnikom.On je otkrio da mu je upravo Resnik savetovao da se kladi protiv šampiona, bez obzira na to što je Liston bio apsolutni favorit. Dopsi otkrivaju i da su Resnik i Liston od te borbe navodno zaradili više od million dolara. "Resnik je upoznao Magidsa sa Sonijem Listonom u jednom hotelu u Las Vegasu, koji je bio u vlasništvu mafije", piše u izveštaju.

Nedelju dana pre borbe Resnik je pozvao Magidsa da na njefgov račun dođe u Majami na meč. Međutim, dva ili tri dana pre borbe Magids je javio da ipak ne može da dođe. "Tokom telefonskog razgovora Resnik ga je pitao za koga će navijati, a Magids mu je rekao da veruje da će Liston nokautirati Kleja u drugoj rundi. Međutim, Resnik ga je savetovao da sačeka sa klađenjem jer će se kvote promeniti", piše u izveštaju.“U podne na dan borbe Resnik ga je ponovo pozvao i rekao mu da se ne kladi već da samo odgleda meč na televiziji i da će mu sve biti jasno. On je dodao da je to sve što može da mu kaže u tom trenutku."Margis je tako i uradio, pošto mu je odmah bilo jasno da je Resnik znao da će šampion izgubiti. Samo nedelju dana posle borbe magazin Sports Ilustrejted je naveo Resnika kao čoveka koji je veliki gubitnik, jer je otvoreno podržavao ListonaMeđutm, Magids je kasnije saznao od ljudi iz Las Vegasa da su Resnik i Liston od borbe zaradili više od million dolara, a da je novinski članak bio samo paravan za nameštaljku. U izveštaju se trvrdi i da Ali nije znao za nameštaljku iako ni za to ne postoje nikakvi dokazi. Zanimljivo je da je magazin Sports Iliustrejted u međuvremenu taj meč izabrao za četvrti najveći sportski trenutaku XX veku. Obojica boraca su bili kontroverzne ličnosti. Liston zbog kriminalne prošlosti i navodnih veza sa mafijom, dok je Ali nekoliko nedelja pre njihove borbe pristupio radikalnoj grupi Crni Miuslimani, a 1967. godine je odbio da učestvuje u Vijetnamskom ratu, zbog čega mu je oduzeta titula i četiri godine nije boksovao.Uz to Liston je umro pod nerazjašnjenim okolnostima 30. decembra 1970. godine, da bi policija na kraju zaključila da je reč o prekomernoj dozi heroina.

http://www.youtube.com/watch?v=OezriPEepZs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track