PREVASPITAVANJE NOVINARA: Pročitajte zašto je srpski vojvoda išamarao Vinstona Čerčila

Gavrilo Princip - Besmrtna mladost

PREVASPITAVANJE NOVINARA: Pročitajte zašto je srpski vojvoda išamarao Vinstona Čerčila

Pop kultura -
Jedan engleski novinar, dopisnik iz Burskog rata, izazvan pisanjem beogradskih novina, objavio je uvredljiv tekst o Srbima. London je i u ono vreme bio daleko od Beograda, i sve bi ostalo na praznoj pretnji, da slučaj nije udesio da Englez poslom krene u Istanbul "Orijent ekspresom"

Od 1899. do 1902. godine Engleska je na jugu Afrike vodila rat sa Burima, potomcima holandskih i francuskih doseljenika. Simpatije Srbije bile su na strani Bura, koji su em bili na svojoj zemlji, em slabiji. Za njih se navijalo u kafanama i u novinskim komentarima, a na Englesku je bacano drvlje i kamenje.

Jedan engleski novinar, dopisnik iz Burskog rata, izazvan pisanjem beogradskih novina, objavio je uvredljiv tekst o Srbima. Vojin Tankosić, tada mladi oficir, zarekao se da će engleskog novinara zbog tog telsta ka-tad išamarati. London je i u ono vreme bio daleko od Beograda, i sve bi ostalo na praznoj pretnji, da slučaj nije udesio da Englez poslom krene u Istanbul "Orijent ekspresom".

Voz je u Beograd stigao ujutru, i tu se zadržao nekoliko sati da bi putnici mogli da razgledaju prestonicu male balkanske zemlje.Tankosiću, kad su mu to javili, nije trebalo mnogo da Englezu uđe u trag. Nađe ga u "Grčkoj kraljici", kafani na kraju Knez Mihailove ulice, upadne kao furija i zabezeknutog stranca zaista išamara kao što se zarekao. "Pa drugi put pazi kako pišeš!", rekao mu je, naravno na spskom. Izrodi se skandal, žandarmi uplašenog engleskog novinara otprate do železničke stanice, a čaršija počne da kiti i ispreda legende...

Vojin Tankosić snabdeo je pištoljima, bombama i otrovom Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i Trifka Grabeža.Poginuo je 1915. godine.A Englez je ostavio novinarstvo i ušao u politiku. Njegovo ime bilo je Vinston Čerčil.Unutrašnji lomovi, ljubavi, složeni porodični odnosi, organizacija atentata i zakulisne igre špijunskih službi čine sadržaj uzbudljivog i potresnog romana Gavrilo Princip, besmrtna mladost, koji možete pronaći na svim kioscima od ponedeljka 2. juna.

Sve osobe pomenute u ovoj knjizi su stvarne i svi događaji istiniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track