PREVIRANJE: Benedikta XVI teraju iz Rima

Katolička crkva

PREVIRANJE: Benedikta XVI teraju iz Rima

Planeta -
Kardinali smatraju da odlazeći papa ne bi trebalo da živi u Vatikanu, kako je planirao, već da bi trebalo da se skloni u neki manastir u rodnoj Nemačkoj da bi se izbegla podela Crkve

RIM - Već smeta.Papu Benedikta XVI (85), koji 28. februara napušta funkciju, kardinali hoće da oteraju iz Vatikana. Oni se plaše da bi Benedikt XVI, koji je planirao da se povuče u manastir Mater Eklesije u papskoj državi, i samim svojim prisustvom mogao da podeli vernike i da bi u tom slučaju dvojica papa vladala Rimokatoličkom crkvom - stari i novoizabrani.Nekoliko kardinala, predvođenih nadbiskupom Rinom Fizikelom, smatra da bi Benedikt XVI morao da napusti Rim i živi u nekom udaljenom manastiru u njegovoj rodnoj Nemačkoj, jer bi njegovo prisustvo u Vatikanu bilo pogubno i sramotno po crkvu. Kardinali veruju da bi penzionisani papa svojim boravkom i radom u Vatikanu narušio ugled i poziciju novoizabranom poglavaru Rimokatoličke crkve. Iako je Benedikt XVI rekao da će živeti u izolaciji, daleko od očiju javnosti, katolički kler ne želi ga u blizini jer je takođe izjavio i da će pomoći svom nasledniku oko svih gorućih pitanja. Veruje se da bi se na taj način vernici nesvesno opredeljivali između bivšeg i sadašnjeg pape. Posebno ih zabrinjava to što će Benedikt, koji će nakon povlačenja morati da uzme svoje svetovno ime Jozef Racinger, nastaviti da piše knjige, koje bi mogle biti u suprotnosti sa stavovima novog pape.Italijanski mediji bliski Vatikanu pišu da kardinali to nikada neće dopustiti jer je rizik po Rimokatoličku crkvu suviše velik. Kardinali koji teraju papu iz Vatikana smatraju da bi Benedikt XVI nakon povlačenja trebalo da ponese titulu počasnog episkopa Rima i da se skloni iz Italije.

Raskrvario glavu u MeksikuPapa Benedikt XVI udario je glavu i raskrvario je tokom posete Meksiku u martu prošle godine, što ga je podstaklo da razmisli o povlačenju zbog starosti. On je usred noći ustao i u mračnoj spavaćoj sobi pokušao da pronađe prekidač za svetlo, ali se u međuvremenu udario i raskrvario. Prema navodima italijanskih listova, kad mu se to dogodilo, Benedikt XVI je shvatio da je star i slab da vodi Crkvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track