PRIBLIŽENI STAVOVI: Obama pohvalio Putinovu diplomatiju

Rusija i SAD o Siriji

PRIBLIŽENI STAVOVI: Obama pohvalio Putinovu diplomatiju

Planeta -
Predsednik SAD pozdravio je danas diplomatsko zalaganje ruskog predsednika u sirijskoj krizi, ali je odbacio njegovu tvrdnju da su sirijski pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je danas diplomatsko zalaganje ruskog predsednika Vladimira Putina u sirijskoj krizi, ali je odbacio njegovu tvrdnju da su sirijski pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem od 21. avgusta.

"Mislim da postoji način da Putin, iako se ja i on dosta razlikujemo, ima važnu ulogu u tome. Stoga pozdravljam njegovo angažovanje", kazao je Obama.

Obama i Putin približili su stavove o Siriji pošto je američka inicijativa da se izvede vojni udar na tu zemlju zbog navoda da je režim u Damasku upotrebio hemijsko oružje pokrenula diplomatske napore koji su rezultovali dogovorom Vašingtona i Moskve o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Obama je, međutim, odbacio tvrdnju ruskog predsednika da su napad hemijskim oružjem 21. avgusta u Damasku izveli sirijski pobunjenici, a ne snage režima predsednika Bašara al-Asada, kako smatra Vašington.

"Niko na svetu ne shvata ozbiljno ideju da su to učinili pobunjenici", rekao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track