PRIJATELJI: Đilas čuvao Miškoviću 60 miliona evra!
Foto: Nebojsa Mandic

Brinu jedni o drugima

PRIJATELJI: Đilas čuvao Miškoviću 60 miliona evra!

Društvo -
Gradonačelnik Beograda nije hteo da oduzme 16 hektara zemljišta na Novom Beogradu vlasniku kompanije „Delta“ Miroslavu Miškoviću iako je to po zakonu trebalo da učini

BEOGRAD - Dobar drug!

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pune četiri godine, to jest sve vreme trajanja svog mandata, nije hteo vlasniku kompanije „Delta“ Miroslavu Miškoviću da oduzme dozvolu za korišćenje 16 hektara zemljišta na Novom Beogradu, u Blo­ku 53, vrednog 60 miliona evra, iako je to trebalo po Zakonu o planiranju i izgradnji, saznaje Kurir.

Miš­ko­vić je bio obavezan da u ro­ku od dve godine pri­vede zem­ljište nameni, ali on to nije uradio.- Mišković i Đilas počeli su prijateljstvo i poslovnu saradnju upravo zahvaljujući 16 hektara spornog zemljišta koje je dato „Delrealu“. To je i razlog zbog kojeg Đilas nije preduzeo ništa u vezi s oduzimanjem prava korišćenja spornim investitorima, među kojima je bio i „Delreal“ - kaže izvor Kurira iz MUP.

Prema dokumentima do kojih je Kurir došao, „Delreal“ je na 88. mestu od 200 spornih investitora koji nisu ispunili obaveze.- Uprkos tome, ugovor sa njima nije raskinut, što jasno navodi na sumnju da je u tome neko imao lični interes.

Sumnjamo da Mišković nije ni nameravao da gradi bilo šta na zemljištu, nego da je trebalo da postane vlasnik kako bi to zemljište kasnije prodao preduzeću „Bauhaus“. To je očigledno bio cilj od samog početka jer se na zemljištu čak deset godina nije radilo, a vlasti nisu raskidale ugovore o korišćenju - navodi sagovornik iz istrage.Prema dokumentima do kojih je Kurir došao u kabinetu gradonačelnika oktobra 2008. godine, Dragan Đilas je sa direktorom Direkcije za izgradnju Beograda Borisom Rankovićem i sekretarom Sekre­tarijata za imovinsko pravne poslove Petrom Živanovićem dogovorio da se uradi spisak spornih investitora da bi se od njih preuzelo zemljište i vratilo gradu.To je i urađeno, ali nikad nije pokrenut postupak oduzimanja prava korišćenja firmi „Delreal“.- Đilas je zahtevao da se u vezi s „Delrealom“ ne preduzima ništa - priča sagovornik iz istrage.- Godine 2003. stupio je na snagu nov zakon o planiranju i izgradnji, po kom se zemljište ume­sto na korišćenje daje u zakup. Međutim, taj zakon nije važio za „Delreal“ jer je njima omogućeno, nezakonitim pozivanjem na stari zakon, da samo plaćaju naknadu za korišćenje, što je napravilo drastičnu razliku u ceni - navodi naš izvor i dodaje da mu je to omogućeno rešenjem iz 2005. godine. U njemu se pored toga, sukorisništvo „Delta M“ i „Delreala 1“ menja u korisništvo samo „Delreala“.

Dragan Đilas: Daću pare Miškoviću

Đilas izjavio je da još nisu dobili zahtev „Delreala“, ali da je Grad dužan da po dobijanju zahteva isplati novac toj kompaniji.- Mi smo dužni po zakonu da isplatimo naknadu utvrđenja građevinskog zemljišta koja nam je plaćena u dva dela. Valorizacija „Delrealu“ biti isplaćena za novac koji je ta firma gradu uplatila do 2003, a posle toga ne.

Mišković traži 22 miliona

Miškovićeva firma „Delreal“ podnela je Gradu Beogradu zahtev za prestanak prava korišćenja 15,9 hektara zemljišta u Bloku 53 na Novom Beogradu i očekuje povraćaj uloženih 11 miliona evra, uz pripadajuće zatezne kamate počev od 2001.Sa kamatom za proteklih 11 godina Mišković se nada isplati čak 22 miliona evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track