PRIKRIVANJE DOKAZA: Đilas ugasio Pres!

Pobeda Kurira

PRIKRIVANJE DOKAZA: Đilas ugasio Pres!

Društvo -
Posle otkrića našeg lista da su Mišković i Đilas vlasnici Presa, najbogatiji Srbin se povukao iz tog dnevnog lista, a sada je to učinio i Đilas koji na taj način želi da izbegne odgovore na optužbe oko lažiranja tiraža i osvajanju medijskog tržišta preko reklamnog prostora

BEOGRAD - List Pres, koji su pre sedam godina osnovali vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković i Dragan Đilas da bi uništili Kurir, dana je ugašen!Posle otkrića našeg lista da su Mišković i Đilas vlasnici Presa, najbogatiji Srbin se povukao iz tog dnevnog lista, a sada je to učinio i Đilas, koji na taj način želi da izbegne odgovore na optužbe oko lažiranja tiraža i osvajanju medijskog tržišta preko reklamnog prostora. Inače, o vezi Miškovića i Đilasa preko vlasništva u Presu pisao je i Savet za borbu protiv korupcije, koji je naveo da „polovinu udela u dnevnim novinama Pres ima preduzeće registrovano na Kipru, „Amber pres limitid“ iz Limasola. Kontrola nad ovim novinama pripisivanja je i Draganu Đilasu, gradonačelniku Beograda i vlasniku moćnih marketinških kompanija „Multikom grupa“ i „Dajrekt medija“.

Zanimljivo je da je „Dajrekt medija“ Presu davala 25 odsto svojih reklama namenjenih štampanim medijima, a prosek koji dobija ovaj list na tržištu je 20 odsto. Kuriru „Dajrekt medija“ daje pet odsto svojih oglasa iako nam je udeo na tržištu reklama 11 odsto (reč je o podacima za oktobar 2012). Pod­sećamo da je Kurir tri i po puta tiražniji od Presa.

Podsetimo, Mišković i Đilas osnovali su 15. decembra 2005. godine dnevne novine Pres samo s jednim ciljem - da unište Kurir. To je bio početak osvajanja medijskog tržišta i plana da preko Blica, 24 sata i Presa, kasnije i Aloa, pokušaju da kontrolišu medije u Srbiji. Da su Đilas i Mišković tada uspeli da unište Kurir to bi bio početak medijskog mraka u Srbiji. Prvi udar na Kurir poklapa se sa vremenom kada je Đilas preko svoje firme "Dajrekt medija" počeo da osvaja reklamno tržište. Prema dostupnim podacima iz 2008. godine marketinški pul okupljen oko „Dajrekt medije“ držao je čak 55 odsto celokupnog reklamnog tržišta Srbije!

Prvi korak te jadne i neuspele misije bilo je vrbovanje glavnih urednika Kurira, koji je, kako su tada planirali, trebalo da rade u Novom Kuriru, kasnije nazvanom Pres, a ponuđene su im vodeće pozicije i po šest odsto vlasništva lista. Nekoliko meseci tajno su pripremali prostorije u poslovnoj zgradi Ineks u Ulici kraljice Marije, koje su tada pripadale Blicu, a koje je kasnije otkupio grad Beograd, naravno u vreme Đilasovog gradonačelničkog mandata.

Menadžment: Štampano izdanje Presa prestaje da izlaziMenadžment preduzeća "Pres s pablišing grupa" saopštila je danas da dnevne novine Pres prestaju da izlaze u štampanom izdanju. Kao razlog navodi se teška finansijska situacija koja u ovom trenutku ne dozvoljava dalje poslovanje. U saopštenju se ističe da redakcija nastavlja da radi elektronsko izdanje Presa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja