PRIKUPLJENI DOKAZI: Dunav davao zajam Šarićevim firmama?

Uskoro kreću hapšenja

PRIKUPLJENI DOKAZI: Dunav davao zajam Šarićevim firmama?

Društvo -
Policija privela kraju istragu u vezi s mahinacijama u kompaniji „Dunav osiguranje“ dok je na njenom čelu bila Mila Jezdimirović, kadar SPS

BEOGRAD - Milione prebacili u privatne džepove.Policija je privela kraju istragu u vezi s mahinacijama u kompaniji „Dunav osiguranje“, kojima su izvučene desetine miliona evra iz ove državne firme u vreme direktorke Mile Jezdimirović, kadra SPS, saznaje Kurir. Prikupljeni su dokazi koji, prema našim informacijama, upućuju na osnovanu sumnju da su čelnici „Dunav osiguranja“ poslovali i s firmama vođe narko-klana Darka Šarića. Kako je Kurir već objavio, narednih dana sledi privođenje nekoliko osumnjičenih da su zloupotrebom položaja oštetili tu državnu firmu za višemilionski iznos.Fiktivni ugovori- Sumnja se da postoje ogromne zloupotrebe i s pozajmicama. Naime, Dunav banka je mnogim firmama davala milionske pozajmice, a garant za te pozajmice bilo je „Dunav osiguranje“?! Tako da mnoge firme nisu vraćale novac banci, a ona je taj iznos uzimala od „Dunav osiguranja“, čime je direktno načinjena šteta osiguravajućem društvu, odnosno državi kao vlasniku. Čak se sumnja da su pozajmice davane i firmi koja se dovodi u vezu s narko-bosom Darkom Šarićem - otkriva izvor Kurira.Provereni su i troškovi koje je „Dunav osiguranje“ davalo za marketing, pošto je ta kompanija oborila rekord - dala je za osam meseci oko 6,5 miliona evra.- Sumnja se da su preko fiktivnih marketinških ugovora i faktura za nepostojeće usluge velike sume novca odlazile u stranačke fondove i privatne džepove. Reč je o 693.520.000 dinara. Novac je nestajao preko lažnih ugovora i prebačen je u privatne džepove i stranačke fondove - navodi izvor Kurira i precizira da je „Dunav“ u prva četiri meseca 2012. potrošio 301.047.000 dinara, a u istom periodu 2013. još 392.473.000.- Znate li vi koliki je to novac, pa reklamirali bi se u medijima non-stop, što, svedoci smo, nije bio slučaj - kaže naš sagovornik i navodi da slučaj reklamiranja u nepostojećem etno-selu Strmovo kod Aranđelovca ilustruje kako su državni milioni iz „Dunava“ izvlačeni preko fiktivnih ugovora.Reklama u nepostojećem selu- Prema ugovoru, „Dunav“ je za marketinške usluge platio 11.815.000 dinara tom etno-selu, na čijoj su adresi samo ruševine, a ti troškovi su pravdani navodima da su tamo organizovani „prezentacija osiguranja, prikupljanje podataka i upućivanje građana na prodaja mesta, kao i deljenje flajera i ankete“ - navodi sagovornik Kurira.

Na udaru zakona... Mila Jezdimirović
Na udaru zakona... Mila Jezdimirović

Znam za sporne pozajmiceMarko Ćulibrk, v. d. generalnog direktora „Dunav osiguranja“, kaže da ima saznanja o slučajevima da je Dunav banka davala pozajmice firmama čiji je garant bio „Dunav“, koji je morao da vraća novac banci kad to firme ne učine.- Da, znam za nekoliko slučajeva, ali ne znam, niti mogu sad da kažem, koje su to firme. Nemam saznanja da su među tim firmama neke koje imaju veze sa Šarićima - kazao je Ćulibrk i dodao da jeste bilo zahteva MUP koji su se ticali poslovanja „Dunava“, ali da ne zna rezultate istrage.Ćulibrk tvrdi da ne zna ništa o sumnjivo potrošenom novcu za reklame i marketing u mandatu njegove prethodnice Mile Jezdimirović.

Zapošljavali policajceRukovodstvo „Dunav osiguranja“ je, prema rečima izvora Kurira, imalo posebne mehanizme za sabotiranje istraga o malverzacijama u toj kompaniji.- Uočeno je da su zapošljavali bivše policajce ili policajce u penziji kako bi oni preko svojih veza u MUP uticali da se ne sprovode istrage u „Dunavu“ - dodaje naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track