PRIMER: Liverpul i Junajted zajednički obeležili tragediju

PRIMER: Liverpul i Junajted zajednički obeležili tragediju

Fudbal -
Najveći derbi engleskog fudbala počeo je zajedničkim sećanjem na 96 poginulih navijača Liverpulu u tradegiji na Hilsborou

LIVERPUL - Dueli Liverpula i Mančester junajteda odavno su dobili status velikog rivalstva, ali uprkos tome predstavnici dva kluba danas su dali primer i zadatak svima, uključujući naše večite rivale.

Zajednički su obeležili dve decenije od velike tragedije, kada je 96 navijača Liverpula poginulo na stadionu Hilsborou u Šefildu.

Kapiteni ekipa Stiven Džerard i Rajan Gigs pustili su 96 crvenih balona napunjenih helijumom kao znak simboličkog sećanja. Veliki aplauz dobili su članovi porodica nastradalih koji su se nalazili na stadionu "Enfild Roud", a navijači su preko dve tribine istakli velike poruke "Pravda" i "Istina".

Tragedija na Hilsborou je gotovo dve decenije bila tabu tema u Engleskoj, a sve vreme su po zvaničnoj verziji navijači Liverpula bili krivi za tragediju. Nedavno je međutim državna komisija utvrdila da navijači nisu bili krivi, već je policija bila ta koja je kriva za stampedo navijača koji su bukvalno gaženi.

Pre meča navijači gostiju su položili cveće na mesto gde se pale sveće u znak nastradalih.

Pomalo u senci ovog događaja prošlo je izmirenje Luisa Suareza i Patrisa Evre. Napadač Liverpula je bio kažnjen zbog rasističkih uvreda na račun defanzivca "Crvenih đavola".

http://www.youtube.com/watch?v=WoZ_Zpc7fwM

Fudbaleri Mančester Junajteda pobedili su danas na gostujućem terenu Liverpul sa 2:1 (0:0), u jednom od derbija petog kola Premijer lige.

Ključan detalj utakmice dogodio se u 39. minutu kada je Liverpul ostao sa igračem manje pošto je Džondžo Šelvi dobio crveni karton nakon prekršaja nad Evansom.

Do tog trenutka gosti su se grčevito branili, a Liverpul je i posle isključenja 20. godišnjeg fudbalera nastavio da napada.

Tim Brendana Rodžersa poveo u 46. minutu preko kapitena Stivena Džerarda, ali radost domaćih navijača nije dugo trajala, pošto je četiri minuta kasnije defanzivac Rafael majstorskim udarcem izjednačio rezultat.

Tri boda Junajtedu doneo je najbolji strelac ekipe Robin Van Persi u 81. minutu iz penala.

Menadžer gostiju Aleks Ferguson odlučio je da ne ovom meču srpski internacionalac Nemanja Vidić ne bude ni na klupi za rezerve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track