Srpski "kobac" poleće dogodine

Premijera

Srpski "kobac" poleće dogodine

Društvo -
Letelica služi za protivterorističku borbu - u horinzontalnom letu postiže brzinu od 500, a u obrušavajućem 550 kilometara na čas

PANČEVO - U pančevačkoj fabrici "Utva" premijerno je prikazan novi domaći avion "kobac", koji bi prve letove trebalo da ima početkom naredne godine.

Letelica je konstruisana u saradnji Vojnotehničkog instituta, fabrike "Utva" i preduzeća SDPR Jugoimport, a promociji je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je izrazio očekivanja da će prodaja aviona "kobac" biti izuzetno značajna za srpsku odbrambenu industriju u narednoj deceniji.

"Očekujem da "kobac" već početkom naredne godine ima prve promotivne letove", rekao je Šutanovac, naglašivši da će ta letelica uz avion "lasta" u budućnosti biti najsavremeniji tehnički proizvod, koji će se prodavati u inostranstvu.

Šutanovac je čestitao svima koji su, sagledavajući domaće, ali i potrebe tržišta, radili na stvaranju letelice, koja prva probna letna ispitivanja treba da ima početkom 2013. godine.

Avion "kobac" je namenjen za školsku borbenu obuku i za protivteroristička dejstva, a nastao je iz osnovne verzije aviona "lasta" koji se takođe proizvodi u Pančevu.

Šutanovac je podsetio da je prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme srpske odbrambene industrije iznosio 250 miliona dolara, izrazivši očekivanja da će u narednim godinama biti i povećana.On je rekao da se proizvodi srpske odbrambene industrije izvoze širom sveta od Indonezije, preko Kanade, do SAD.

Prema njegovim rečima, najveći partneri su bile države iz vremena nesvrstanih, ali u ovom trenutku, veliki deo izvoza ide na tržišta država EU i SAD.

Predstavnik Vojnotehničkog instituta Vojislav Dević je predstavio tehničke karakteristike aviona "kobac" istakavši da ta letelica ima dve linije naoružanja, a da posadu čine dva pilota.

On je naveo da je "kobac" namenjen i za protivterorističku borbu, kao i da u horinzontalnom letu postiže brzinu od 500 kilometara na čas, a u obrušavajućem letu od 550 kilometara na čas.

Letelica "kobac" opremljena je svim savremenim navigacionim uređajima, kao i optonišaniškim spravama, tako da će po zamisli konstruktora, bez ikakvih razlika moći da se koristi noću i danju.

Direktor "Utve" Tomislav Bjelogrlić zahvalio se na podršci Ministarstvu odbrane, a zahvaljujući kojoj je to preduzeće, posle dve neuspele privatizacije, uspelo ponovo da uspešno posluje.

Bjelogrlić je rekao da je "Utvi" zaposleno 330 radnika i da je obučen veliki broj mladih stručnjaka, a da se plate u iznosu od 35.000 redovno isplaćuju sa svim porezima i doprinosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track