Zlatiborske šume stradaju pred naletom investitora
Foto: KURIR

Seča

Zlatiborske šume stradaju pred naletom investitora

Srbija -
Kako bi zaustavili seču stabala i ukazali na važnost očuvanja šumske eko-celine u centru Zlatibora nekolicina građana udružila se i osnovala grupu "Sačuvajmo zlatiborsku šumu"

ZLATIBOR - U neposrednoj blizini zlatiborskog Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg, na površini od šest hektara, prostor park šume pretvoren je u gradilište na kome se rade stambeni, turistički i komercijalni objekti.

Kako bi zaustavili seču stabala i ukazali na specifičnost situacije i važnost očuvanja šumske eko-celine u centru Zlatibora, nekolicina građana udružila se i osnovala grupu "Sačuvajmo zlatiborsku šumu".

"Na zemljištu potpuno obraslom višegodišnjom šumom planira se formiranje velikog broja novih građevinskih parcela na kojima će gotovo sva stable biti posečena. Starost stabala u toj šumi je od 40 do 100 godina i potpuno je nezamislivo da projekti koji podrazumevaju tako obimnu seču šuma imaju dozvole nadležnih institucija", navodi se u saopštenju ove grupe .

Lokalna samouprava ove aktivnosti sprovodi i pravda zakonski donesenim Planom generalne regulacije.

"Sve se radi planski i pod nadzorom inspekcije "Srbijašuma". Zemljište je u vlasništvu crkve i dobijen je blagoslov vladike Hrizostoma. Cilj ovakvih investicionih poduhvata je završetak Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i parohijskog doma", rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

On ističe i da su investitori, ukoliku poseku neki bor zbog gradnje, dužni da zasade pet puta više novih na lokaciji koja je planom za to predviđena.

"Na isti način pre nekoliko godina proređena je šuma oko hotela "Palisad" i sada na tom mestu imamo uređen park, što govori u prilog tome da maksimalno vrednujemo postojeće površine i povećamo šumovitost Zlatibora", naglašava Stamatović.

Iako po zakonu ništa nije nelegalno, grupa građana "Sačuvajmo zlatiborsku šumu" uputila je apel resornom ministrstvu i nadležnim državnim institucijama da hitno preispitaju zakonitost sprovođenja Plana generalne regulacije Zlatibora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track