Prinudna uprava kriva za kolaps Agrobanke

Prinudna uprava kriva za kolaps Agrobanke

InfoBiz -
Brojna hapšenja, vezana za same poslovne odluke u Agrobanci koje su sada počeli vlasnici, izražavaju dobru volju da se utvrdi odgovornost za pojedine postupke, naveo je Aleš Škoberne

BEOGRAD - Za kolaps Agrobanke kriva je prinudna uprava koja je prihvatila godišnji izveštaj i predlog podele dividende na temelju zaključaka ugledne revizorske kuće, dok je izvršilac posla bila Narodna banka Srbije, ocenili su u saopštenju ulagači Agrobanke iz Evropske unije..

"U tom poslu koji je u ime i za račun Srbije izvela Narodna banka Srbije, leži ključ za sve dalje poteze koji su se odvijali s isključivanjem svih akcionara izuzev države Srbije, koja je tada ovladala sa skoro petinom vlasništva Agrobanke, i bila največi pojedinačni akcionar te finaijske institucije," tvrdi izvršni direktor "Qwest Investments" i zastupnik ulagača u Agrobanku iz Evropske unije Aleš Škoberne.

Brojna hapšenja, vezana za same poslovne odluke u Agrobanci koje su sada počeli vlasnici, izražavaju dobru volju da se utvrdi odgovornost za pojedine postupke, naveo je on, a stoji u saopštenju ulagača Agrobanke iz Evropske unije.

Ipak, kako je rekao, međunarodna javnost ne može kroz ekonomski sistem Srbije sagledati prave uzroke za propadanje Agrobanke čiji su poslovni rezultati i ekonomski položaj u trenutku uvođenja prinudne uprave.

"Kada finansijski organizam prekine temeljne ustaljene procese, taj organizam kolabira. To se desilo i sa Agrobankom, kada je prinudna uprava opozvala glavninu osnovnih poslova Agrobanke i s tim napravila teren za prenos ukupne aktive kasnije na novu finasijsku instituciju nazvanu Nova Agrobanka i eksproprijaciju vlasništva svih ostalih akcionara“, tvrdi Škoberne.

Kako je ovo najveći primer bankovne malverzacije u novijoj istoriji finansijskih operacija ne može ga zasenčiti ni tako velika hapšenja pojedinaca, posebno ne zato jer među njima nema nosilaca odluka iz vremena prije uvođenja prisilne uprave u Agrobanci i ustanovljavanja Nove Agrobanke, ocenili su u saopštenju ulagači Agrobanke iz Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track