Priprema hrane u voku

Stil

Autor:

Jelo koje spremite u ovoj tradicionalnoj kineskoj posudi biće veoma zdravo i ukusno

hrana, vok, kineska posuda, priprema zoom

Najzdraviji način spremanja jela!
Vok je duboka posuda sa zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kuvanje u ovoj posudi je efikasno i brzo, a zahteva malo ulja.

Ljudi pogrešno smatra da je prikladan isključivo za pripremanje egzotičnih jela, ali ukoliko pitate bilo kog kuvara, reći će vam kako je on odličan i za pripremu doma­ćih jela.

A evo nekih osnovnih stvari koje treba da znate pre nego što ga kupite.

♦ Pre prve upotrebe vok ručno operite deterdžentom. Osušite ga, stavite iznad izvora toplote i sipajte u njega malo ulja. Rasporedite ga po celoj površini, pa ga odstranite papirnim ubrusom, a zatim sud ponovo operite. Postupak ponovite nekoliko puta, dok papir kojim brišete ne ostane beo.

♦ Kad kuvate u voku, uvek ga dobro zagrejte pre nego što u njega sipate ulje. Zavrtite sud kako bi se ono rasporedilo po celoj površini, pa onda dodajte namirnice.

♦ Držite se ovog rasporeda: prvo stavite beli ili crni luk, zatim meso, tvrđe povrće, i na kraju lisnato. Varjačom kontinuirano mešajte hranu kako ne bi zagorela.

♦ U voku se jela brzo spremaju, zato unapred pripremite sve potrebne namirnice. Hranu isecite na male komade podjednake veličine.

♦ Vok nikad ne ribajte abrazivnim sredstvom. Operite ga samo vrelom vodom, bez sapuna i da dobro ga obrišite.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (0)

Pošaljite komentar 
Trenutno nema komentara, budite prvi!

Najčitanije

Facebook

Izjava dana

Ponuđeno nam je mesto vicepremijera, ali nismo prihvatili jer nismo spremni na tu vrstu obaveza Ištvan Pastor
Prati Kurir na Facebooku!
Na vrh