Priština ne da sud i policiju!

Šta koči pregovore

Priština ne da sud i policiju!

Politika -
Nisam primetio da se Priština mnogo pomerila od stava da se zajednici srpskih opština ne daju nikakva izvršna ovlašćenja, kaže Dačić

BEOGRAD - Napeto.Premijer Ivica Dačić rekao je da bi voleo da je postignut dogovor s Prištinom, ali je naglasio da nije primetio da se Priština mnogo pomerila od svog početnog stava - da se zajednici srpskih opština ne daju nikakva izvršna ovlašćenja. Dačić je kazao da nisu tačni navodi da je praktično postignut sporazum Beograd-Priština o tom ključnom pitanju.- To nije tačna informacija. Svaki put dođe do nekog napretka, ali mislim da još nije postignut onaj suštinski. Otud nije tačna informacija da je sporazum već postignut, da su samo neke stvari sporne, a ja bih voleo da je tako, ali nije - naveo je Dačić.On je istakao da bi nova runda dijaloga s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem „trebalo da bude nastavljena 20. marta“.- A kad kažem trebalo bi, to znači da Ketrin Ešton ima jedno načelo, a to je da ne želi da se okupljamo bez nade da ćemo se nešto dogovoriti, a to znači da ne gubimo vreme i ja se slažem s tim - objasnio je Dačić.S druge strane, nezvanično se moglo čuti da su Beograd i Priština postigli načelni sporazum o izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština na severu Kosova, ali je ostalo još da se precizira ko će imenovati sudije, tužioce, komandanta policije. Eštonova je, tokom prekjučerašnje posete Kosovu, zatražila šira ovlašćenja za zajednicu srpskih opština. Prema pisanju prištinskog lista Koha ditore, ona nije predstavila konačan plan, ali je rekla da predloženi model ne zahteva ustavne i zakonske promene.- Novina je da asocijacija srpskih opština prizna pravo predlaganja u odnosu na centralne institucije Kosova, uključujući i pravo predlaganja sudija, tužilaca, komandanta policije za sever i za sve ostale pozicije gde se zahteva imenovanje iz redova srpske zajednice. Pravo imenovanja ostaje na centralnim institucijama - piše taj list.

Janjić: Uskoro rešenjePredsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi već 20. marta, za kada je zakazana sedma runda pregovora, moglo doći do potpisivanja separatnog dogovora.- Mislim da su se pregovarači dogovorili da u javnosti govore da se nisu dogovorili kako bi pripremili mnjenje za konačno rešenje. Do tada Beograd treba da prihvati činjenicu da ni u teoriji ni u praksi zajednice srpskih opština neće imati sudove i zakonodavnu vlast - navodi Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track