PRISUTNI SAMO NA PAPIRU: Državni vrh zaobišao proslavu u Orašcu!
Foto: Nemanja Pančić

Obeležen Dan državnosti Srbije

PRISUTNI SAMO NA PAPIRU: Državni vrh zaobišao proslavu u Orašcu!

Društvo -
Predsednik opštine Aranđelovac, čitajući s papira, obratio se prisutnima rečima: „Poštovani predstavnici Vlade...“ Očigledno im se nadao, pa nije stigao da izmeni govor

ORAŠAC - Prekjuče, na Sretenje, od ranog jutra, narod se, kao i ranijih godina, okupljao na poljani kod crkve u Orašcu. Pristigli turističkim autobusima iz Beograda, Kovina, Vranja, automobilima ili pešice, dosta ih je bilo, preplanulih i žilavih, u opremi za planinarenje i pešačenje...Fotografisali su se pored spomenika Karađorđu, crkve i kazana s vrućom rakijom, stvarajući onaj saborski metež, tako drag prodavcima pljeskavica. Uniformisani, oni poslednjih godina čine gotovo polovinu publike koja prati proslavu državnog praznika.Drugu veliku grupu učesnika proslave činili su pripadnici Obraza, Dveri, 1389... I kako su se sve već zvali ili se zovu desni, nacionalistički pokreti. Ranijih godina morao je vladika Jovan lično da podvikne i utiša ih jer se nisu smirivali ni tokom služenja pomena. Oni svojim povicima uvek nadjačavaju govornike i daju osnovni ton skupu.Prekjuče se predsednik opštine Aranđelovac, čitajući s papira, prisutnima obratio rečima: „Poštovani predstavnici Vlade...“, ali takvih u Marićevića jaruzi nije bilo! Radović im se, očigledno, nadao do poslednjeg časa, pa nije stigao da izmeni napisani govor!

Maja Gojković
Maja Gojković

Nije bilo ni nj. k. v. Aleksandar Karađorđević, iako je zastava s njegovim njegovim likom bila najveća - brat bratu, jedno tri sa tri metra, ako ne i veća. Njoj je, koplje uz koplje, stajala ona s likom Vladimira Putina, a kad smo kod portreta, prekjuče je tamo bio i jedan Radovan Karadžić. Parole su, međutim, bile jednolične. Uzvikavane su reči koje se ne pominju pristojnim novinama.Zvanični deo proslave, zajedno sa crkvenim pomenom, trajao je tek dvadesetak minuta.Neko je oprezno viknuo „Živeo kralj!“, ali mu niko nije odgovorio.(M. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track