PRODAVALI ZARAŽENI SIR: Opasnom bakterijom otrovali 18 osoba, osmoro umrlo!

Danas počinje suđenje

PRODAVALI ZARAŽENI SIR: Opasnom bakterijom otrovali 18 osoba, osmoro umrlo!

Austrija -
Čak 18 osoba u Austriji i Nemačkoj obolelo od listerioze pošto su jeli sir “kvargel" koji je firma Prolaktal proizvodila u svom štajerskom pogonu

GRAC - U pokrajinskom krivičnom sudu u Gracu danas počinje suđenje proizvođaču sira, kompaniji Prolaktal, koja je pre četiri godine opasnom bakterijom "listeria monocytogenes" izazvala smrt osam osoba. Podsetimo, 2010. godine čak 18 osoba u Austriji i Nemačkoj obolelo je od listerioze pošto su jeli sir “kvargel (quargel)” koji je firma Prolaktal proizvodila u štajerskom pogonu u Hartbergu.

Kod sedmoro od osam preminulih dokazano je da je uzrok bila ova bakterijska infekcija, dok većina preživelih i danas pati od posledica oboljenja. Odgovorni su optuženi za nemarno ugrožavanje života sa smrtnim ishodom.

Iako se na početku šuškalo o umešanosti pojedinaca sa viših pozicija, odgovornih u ministarstvu zdravlja, nadležnih radnika u kontroli namirnica i direktora štajerske pokrajinske sanitetske službe, proces protiv njih je nakon veštačenja obustavljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track