Profesor Ivo Visković: Vučić je uspeo da izmami osmeh Angele Merkel

Bivši ambasdor Srbije u Nemačkoj

Profesor Ivo Visković: Vučić je uspeo da izmami osmeh Angele Merkel

Politika -
Mislim da je ovo njegov veliki, lični uspeh, rekao je Visković navodeći da je imao prilike da analizira ponašanje Merkelove, koja se retko smeje, ali da se danas moglo videti da je nemačka kancelarka više puta bila nasmejana

BEOOGRAD - Poseta premijera Aleksandra Vučića Nemačkoj pokazala je da kancelarka Angela Merkel uvažava ono što je urađeno u Srbiji u prethodnom periodu, rekao je večeras profesor Ivo Visković, nekadasnji ambasador Srbije u toj zemlji.

Nizom i formalnih poteza ali i izjavom, gestovima, Merkelova je pokazala da je u ovom trenutku blagonaklona prema Srbiji, rekao je prof. Visković, smatrajući da je to za nas jako bitno.

On je naveo da je imao prilike da četiri godine analizira ponašanje Merkelove, koja se, kako je rekao, retko smeje, dodajući da se danas moglo videti da je nemačka kancelarka više puta bila nasmejana.

"Reći ću otvoreno, mada nisam clan kluba obožavalaca Aleksandra Vučića, mislim da je ovo njegov veliki, lični uspeh, kao i uspeh (bivšeg premijera Ivice) Dačića, koji je svojim prodorom u pregovorima sa Prištinom odstranio najgore sumnje Nemačke prema nama i ono što je za Nemačku primarni cilj - normalizacija odnosa sa Kosovom i stabilizacija situacije na Balkanu", rekao je Visković za TV B92.

Na pitanje da li su odnosi Beograda i Prištine bili dominantna tema današnjeg sastanka, Visković je rekao da je to bila tema u političkom delu, ali da je "dosta indikativno" da je kancelarka u obraćanju medijima akcenat stavila na privrednu stranu, na deo gde nije moglo možda da bude nekih škakljivih pitanja novinara.

Stavila je akcenat na ono što je bitno za Srbiju, na privredu, da dođu investicije, rekao je on.

Visković je naveo da je zbog privredne saradnje neophodno da se napravi pravna transparentnost.

"Ne može ni kancelarka, niti bilo ko bez toga narediti nekoj firmi da investira u Srbiju", rekao je on, smatrajući da će današnje poruke Merkelove ohrabriti nemačke investitore pred sutrašnji susret sa srpskom delegacijom i da će uticati na nemačke investitore.

Kako je rekao, privrednici uvek osluškuju signale iz političkog vrha.

Visković je dodao da i takvi potezi vlasti, kao što je na primer stavljanje Srbije na spisak sigurnih zemalja što se pitanja azilanata tiče, predstavljaju dobar signal za privrednike.

On je dodao da će u sutrašnjem odboru privrednika biti i reprezentativni privrednici, koji su veoma važni za privrednu saradnju sa Srbijom, ali da će biti i predstavnika malih i srednjih preduzeća, koji čine kostur nemačke privrede a nama mogu biti najznačajniji za saradnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track