PROFESOR SPAHIĆ: Novi rat za BiH već je pripremljen
Foto: Printscreen

Samo je pitanje vremena

PROFESOR SPAHIĆ: Novi rat za BiH već je pripremljen

Planeta -
Rat je bio projektovan spolja, a i novi je već pripremljen. Nikakvog razloga nije bilo ovde da se koljemo, kaže ugledni profesor

BANJALUKA - Mi smo bure baruta i samo se čeka kada će se fitilj zapaliti. Sve se forsira na priči "Koliko su oni vas u Srebrenici pobili?! Osam hiljada! Evo sad vi njih 28.000 pobijte i zato se ovi neki već pripremaju. Rata će biti samo je pitanje vremena, uveren je profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić.

Ovaj rat je apsolutno insceniran i projektovan izvana. Nikakvog razloga nije bilo ovde da se koljemo. Istorija nas je uništila, jer Jugoslavija nije imala zajedničku istoriju. Slovenija je, iako je u EU, propala jer već ima 27 procenata nezaposlenih, a Hrvatska čim uđe u EU odmah će za pet procenata povećati nezaposlenost i pet puta će sve poskupeti. To je vitalni nacionalni interes koji se svodi na čisti reket.

Profesor Spahić kaže da nema "n" od nauke u kakvom je stanju BiH, jer smo mi samo deo međunarodnog projekta. "Međunarodna zajednica je sve isplanirala i poslala OHR i visokog predstavnika ovamo da bude tako kako im odgovara", smatra Spahić. "Situacija u BiH danas je nikakva. Države nema. Narod nije narod, ma koliko bio u nekim entitetima, koliko god se zvao ovako ili onako. Država koja nema svoje ekonomije i cilja osim da prosi i čeka, ne može opstati. Hrvati čekaju da im pomognu braća iz Hrvatske, muslimani - Bošnjaci da će im pomoći islamske zemlje. Srbi opet misle da će nas braća Rusi usrećiti kao što su nas kroz celu istoriju, odnosno istoriju usrećivali. Ekonomija to je trošenje i prodavanje duše, odnosno odricanje od autohtone autentičnosti. Na delu je strankokratija, partiokratija kojoj nije stalo da država funkcioniše. Samo vlada borba za vlast. Pokrali su sve i vladaju tajkuni - oni koji su se obogatili ne svojim znanjem ne svojim imanjem, šparanjem i štednjom, nego privrženošću vladarima koje su smenjivali i kojima su pomagali da dođu na vlast da bi se ogrebali", rekao je Spahić.

Upitan, da li je BiH zemlja loših ljudi, Spahić je rekao da smo se "sami odrekli da pravimo svoju budućnost". "Turci su Bosnu podelili na bosanski i hercegovački i sandžački pašaluk i od tada se nikada više nije sastavila, ali muslimani to ne vide. Samo čujete - sve što je tursko dobro je. Najvažnije je da navijamo za tursku reprezentaciju kada igra protiv Hrvatske, a u hrvatskoj reprezentaciji 85 procenata fudbalera je iz Bosne", izjavio je profesor.

Poglavare verskih zajednica je okarakterisao sledećim rečima:"Verski poglavari, koji bi trebalo da budu sukus morala, ćute, a ko ćuti slaže se. Ne ograđuju se od onih hodža što siluju devojčice, od onih sveštenika i popova koji siluju dečake i devojčice. Verske institucije su najveći agenti podele naroda. Mi smo u suštini niko i ništa šačica jada - tri i po miliona kojima se potkusuruje velika svetska politika velikih svetskih arhitekata koji su nam dali zadatak da se pobijemo puškom da oni ne prljaju ruke. Oni nam daju logistiku. Puljić dobija kardinalsku titulu na početku raspada Jugoslavije i čim je dobio titulu kardinala vratio se i rekao nikada katoličanstvo ni hrvatstvo nije bilo ugroženije u BiH. Volim religiju više nego svoju domovinu. Žene nam se pokrivaju - to je katastrofa. Mi smo već propali. Naša deca su već propala, jer im je propala budućnost i jer su ljudi bez domovine. Cerić je niko i ništa. Petlja se u politiku i određuje ko će biti biran. Šalje fašističke preteće poruke i radi to što radi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja