PROFESORKA KLAVIRA SPAVA U PARKU: Dobila otkaz posle 27 godina rada, nema za kiriju!
Foto: Milen đorđević

BRUKA U KURŠUMLIJI: Radila u odeljenju Muzičke škole Kornelije Stanković iz Prokuplja

PROFESORKA KLAVIRA SPAVA U PARKU: Dobila otkaz posle 27 godina rada, nema za kiriju!

Srbija -
Ja sam po struci diplomirani klavirista a na FMU u Beogradu položila sam stručni ispit za nastavnika klavira 1987. godine. Taj ispit bi trebao da mi važi kao današnja licenca , kaže Nada
1 / 5 Foto: Milen đorđević

KURŠUMLIJA- Nastavnica klavira Nada Alimanović (55) dve noćije prespavala na klupi u gradskom parku u Kuršumliji, jer pošto je dobila otkaz više nema novac da plaća kiriju.

Ona je do oktobra prošle godine radila u Muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ iz Prokuplja, izdvojeno odeljenje u Kuršumliji, kada je pravosnažnom sudskom presudom ostala bez posla jer nema licencu. Nada kaže da nema gde da ode, pa ovde čeka posao, jer je nastavnik klavira deficitarno zanimanje ali je problem Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.-Ja sam po struci diplomirani klavirista a na FMU u Beogradu položila sam stručni ispit za nastavnika klavira 1987. godine. Taj ispit bi trebao da mi važi kao današnja licenca -započinje svoju tužnu priču Nada, dok se na hladnom jutru zamotava ćebetom u gradskom parku u Kuršumliji.

Nada nema porodicu. Živi sama a da bi objasnila svoju tužnu sudbinu priča da je njen otac bio vojno lice, rodom iz Leskovca, i da je sa njim i majkom, koja je iz Šapca, živela u Prištini, pa u Beogradu a 1988. godine sele se u Sarajevo, gde je zatiče rat.-Došla sam u Šabac 1992. godine i prijavila se u kolektivni centar. Od 1995 do 2003. godine radila sam u Srednjoj muzičkoj školi u Sremskoj Mitrovici. Te godine selim se u Negotin, jer sam od Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ uz posao dobila i stan na korišćenje. Radila sam bez problema sve do 2008. godine, kada se postavilo pitanje licence i ja sam tada dobila otkaz. Sledeće godine, 1.9. 2009. godine javljam se na konkurs i dobijam posao u Muzičkoj školi „Kornelije Stanković“ iz Prokuplja“ kao nastavnik klavira-priča o svojoj karijeri Nada Alimanović.

Pojašnjava da je bivša direktorka škole tražila mišljenje od Ministarstva prosvete o tome da li stručni ispit može da se tretira kao licenca i da je odgovor bio da škola treba da je uputi na polaganje ispita. U međuvremenu dolazi do smene direktora i ona dobija otkaz. Inspekcija rada je vraća na posao dok traje sudski postupak i ona na kraju gubi spor i u oktobru prošle godine ostaje bez posla.Nada Alimanović kaže da se obraćala državnim institucijama za pomoć ali niko nije nadležan. Pošto nije imala gde, spava u parku. Zaposleni u obližnjim kioscima, koji su razgovarali sa njom, kažu da se odmah vidi da je veoma obrazovana žena ali i da ima neki problem i ne mogu da se načude da ona spava u praku.

U školi „Kornelije Stanković“ kažu da je Nada Alimanović dobila otkaz posle sudskog postupka i da ne vide razlog da se ime škole pominje uz njen slučaj.

Centar za socijalni rad: Nismo nadležniU Centru za socijalni rad u Kuršumliji kažu da oni nisu nadležni da brinu o Nadi jer ona nema ni jedan dokumenat da je stanovnik opštine Kuršumlija. Ona nema u Kuršumliji ni boravak ni prebavilašte, pa ni pored najbolje volje ne možemo da joj pomognemo. Posavetovali smo je da prijavi na nekoj adresi u Kuršumliji, čime stiče pravo na našu pomoć-kažu u Centru za socijalni rad u Kuršumliji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track