PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Jadar poplavio pola Osečine!
Foto: Tanjug

Nabujala reka

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA: Jadar poplavio pola Osečine!

Srbija -
Pod vodom je 160 kuća, 700 hektara plodne zemlja, a ugroženo je još oko 200 domaćinstava, rekao je predsednik opštine Nenad Stevanović
1 / 5 Foto: Tanjug

OSEČINA - U opštini Osečina proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Jadar koja je, prema rečima predsednika opštine Nenada Stevanovića, poplavila skoro pola varošice na zapadu Srbije.

Poplavljeno je 160 kuća, 700 hektara plodne zemlje, a ugroženo je još oko 200 domaćinstava, rekao je Stevanović Tanjugu i istakao da je jedna porodica evakuisana.Magistralni put Valjevo - Loznica bilo je noćas u prekidu, ali se jutros saobraćaj obavlja jednom trakom, rekao je on i naveo da je u stalnom zasedanju opštinski štab za vanredne situacije.

Vandredna situacija proglašena juče, a prema Stevanovićevim rečima za sada nema opasnosti od izbijanja zaraze. Đaci tamošnje srednje škole idu na nastavu, a osnovci su zbog Dana škole ostali kod kuće.

14.29 - Poplava koja je prethodnih dana pogodila Opštinu Prokuplje nanela je veliku štetu tom području, a između ostalog potopljeno je i gradsko groblje koje je praktično pored same Toplice. Nabujala reka odnela je sa grobova krstove, cveće i sveće i donela mnogo bola i gorčine koja se ne stišava među građanima. Oštećena su mnoga grobna mesta, spomen obeležja, ali su najviše oštećene sveže humke koje je voda potkopala i sa njih odnela svu zemlju

13.07 - Vlada Republike Srbije odlučila je da izdvoji 60 miliona dinara bespovratnih sredstava za saniranje šteta nastalih usled nedavnih poplava. Opštinama: Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Aleksinac, Zaječar, Trgovište Kruševac i Žitorađa, gradovima Zaječar, Kraljevo i Niš odobreno je po 3.750 000 dinara pomoći za ublažavanje šteta koje su pričinile poplave, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Pomoć u istom iznosu je odobrena i za ublažavanje posledica poplava na području Kosova i Metohije.

Novi poplavni talas u Zlatiborskom okrugu

Mada se Đetinja u Užicu izlila na šetalište pored reke, vanredna odbrana od poplava u ovom gradu još nije proglasena, izjavio je za Tanjug načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Zoran Milojević.

“Đetinja je nadošla, ali je još u svom koritu, iako imamo mestimična izlivanja u Sevojnu, Uzićima I Krvavcima.Pre dva dana smo izdali naredbu svim komunalnim preduzećima da budu u pripravnosti.Vreće sa peskom su postavljene,čiste se propusti I rešetke od kanalizacije u gradu”,kaže Milojević.

U gradu se u naselju Krčagovo odronilo oko hiljadu kubika zemljišta, ali stambeni objekti nisu ugroženi, kaže Milojević. Najkritičnija situacija u Zlatiborskom okrugu je u opštinama Požega I Arilje. Povećan je vodostaj Moravice, Skrapeža I Đetinje I pod vodom je oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u požeškim selima.“U toku noći prekinut je saobraćaj na deonicama Požega-Prilipac,Požega-Pilatovići I Pilatovići-Lučani.Voda je ušla i u prostorije škole u Prilipcu.

U mestu Požega nema ugroženih objekata”,kaže Milojević za Tanjug.Prema njegovim rečima pojavila su se I klizišta na putu Požega-Kosjerić u Kaliniću I Tubićima,kao I u Arilju u Mirosaljcima.Nevreme koje je juče zahvatilo celu Srbiju ,nije zaobišlo ni Zlatibor.Poplavljen je hotel Zelenkada,a u tri kuće prodrla je voda.

Čačak: Od bujice branjeno je 100 objekata

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da se situacija, što se tiče poplava na području tog okruga, tokom prošle noći počela smirivati, navodeći da je kiša jutros ponovo počela da pada u Čačku i Lučanima.Prema njegovim rečima, došlo je do prekida saobraćaja na nekoliko mesta. "Intervenisalo se na 47 lokacija na području Moravičkog okruga, od vodene bujice branjeno je 100 objekata sa 91 pripadnikom Vatrogasno-spasilačke jedinice, radnicima javnih preduzeća i meštanima", rekao je on podsećajući da je najkritičnija situacija bila u čačanskom selu Atenica. Broćić je rekao da je jedno lice povređeno u Čačku, ali ne prilikom intervencije, već preskačući ogradu kako bi se sklonilo od vode.

Najteža situacija, kako je dodao, bila je na području starog puta Čačak-Kraljevo. "Na teritoriji opštine Lučani nije došlo do izlivanja reka, već se voda slivala niz brda bujičnim tokovima, ugrožavajući objekte i putnu infrastrukturu, a u Guči se trenutno pešački prelazi ne vide od mulja, kamenja i blata", napomenuo je Broćić.On je dodao da vodostaj reke Bjelice koja se nedavno izlila nije visok i trenutno ne ugrožava nijedno naselje. Inače, čačanskim vatrogasno-spasilačkim ekipama u pomoć su pritekle kolege iz Požega, Kragujevca i Gornjeg Milanovca. "I dalje smo u pripravnosti, budući da hidrolozi najavljuju velike količine padavina do 28. aprila", zaključio je Broćić.

U Valjevu ne rade dva poplavljena obdaništa

U Valjevu danas ne rade dva gradska obdaništa koja su u poplavljenom delu grada. Deca iz vrtića "Zvončić" u centru grada i "Kolibri" u Novom Naselju, koji su poplavljeni, danas su smeštena u druge objekte. U "Zvončiću" prokišnjava krov, koji godinama nije saniran iako su sredstva iz gradskog budžeta izdvojena i u 2013, a u dvorištu se izlila i kanalizacija. U "Kolibriju" su poplavljene sve prostorije, čak i one dograđene pre dve godine, pa je zatražena pomoć Odeljenja za vanredne situacije. Pripadnici tog odeljenja tokom večeri i noći imali su puno posla na ispumpavanju vode iz objekata u pojedinim delovima grada, gde nije funkcionisala kišna kanalizacija, koja nije mogla da primi ogromne padavine u kratkom roku. Da bi predupredili moguće izlivanje Kolubare, čiji je vodostaj bio na gornjoj granici vanredne odbrane od poplava, iz regulisanog dela korita izvađeni su platforma i velike cevi, koje je užičko "Jedinstvo" koristilo za postavljanje regionalnog cevovoda od fabrike vode na Pećini ka Lajkovcu, Lazarevcu i Mionici. Mehanizacija je radila i na osposobljavanju lokalnog puta Poćuta-Bebića Luka, koji manastir Pustinja povezuje sa magistralnim pravcem Valjevo-Bajina Bašta.

Pojedini putni pravci neprohodni zbog obilnih kiša

Pojedini putni pravci i dalje su neprohodni zbog obilnih kišnih padavina, dok se na pojedinim putevima saobraćaj otežano obavlja, a i danas se očekuju nestabilne vremenske prilike sa povremenom kišom i grmljavinom.Kako je saopštio jutros AMSS saobraćaj je u prekidu na deonici Kruševac - Prokuplje na Jastrepcu, kod mesta Buci. U prekidu je i saobraćaj na deonici Kraljevo - Goč, a alternativni put vodi od Vrnjačke Banje preko Stanišinaca do Goča. I saobraćaj na deonici Ivanjica - Ušće je u prekidu. Na državnom putu Merćez - Lukovska Banja saobraćaj se obavlja do Lukovske banje, a na deonici Blaževo - Merćez - Kuršumlija saobraćaj se obavlja jednom saobraćajnom trakom naizmenično, dok je u mestu Šajkić došlo do odrona puta.

Situacija u Vrnjačkoj banji teška

Nakon jučerašnjih poplava, u Vrnjačkoj Banji je veoma teška situacija. U delu Banje koji je najviše stradao sinoć, proglašena je vanredna situacija. Najugroženija su naselja Lipova, Dubrava i naselje od pijace ka autobuskoj stanici. Stručne službe su celu noć ispumpavale vodu iz podruma domaćinstava i ustanova u Banji, i čistile mulj koji je voda nanela. Najteže je u Lipovi gde je reka pokidala vodovodne cevi, pa su tamo stanovnici ostali potpuno bez vode.

"Biće nam potrebno još 3-4 dana da očistimo mulj i ispumpamo vodu, a nekoliko meseci za kompletnu sanaciju”", rekao je jutros Boban Đurović, predsednik opštine. Voda za piće i dalje nije za upotrebu. "U kupatilima Specijalne bolnice “Merkur”, bilo je metar i po vode. Celu noć smo ispumpavali vodu. Bujični potoci su se vratili u svoja korita, ali su podrumi u Vrnjačkoj Banji trenutno najveći problem, jer su puni vode", rekao je Kočović.

Na području Kraljeva šteta od poplava se procenjuje na oko 200 miliona dinara. Zbog toga je otežana komunikacija za oko 500 domaćinstava u više sela, a stručnjaci su procenili da će sanacioni radove na ovim putevima, potrajati više meseci. Tokom proteklih poplava oštećeno je oko 50 nekategorisanih puteva, 17 mostova, propusta i potpornih zidova. Osam mostova je potpuno porušeno, a pojavilo se osam klizišta.

U Čačku je posplavljeno naselje Atenica i poljoprivredno zemljište u selima koja se nalaze između Čačka i Kraljeva, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Dragiša Broćić. On je rekao da je voda, koja se usled jake kiše slivala sa okolnih brda, prodrla u dvorišta i podrume najmanje 30 kuća u čačanskom naselju Atenica. Poplavljeno je i poljoprivredno zemljište u selima Mršinci, Slatina, Zablaće, Kukići i Goričani. U nekoliko sela sinoć je nestala struja, u Trnavi, Zablaću, Slatini, Kačulicama i Viljuši.

Marić: Porast nekih reka tokom dana

Tokom dana očekuje se porast reke Ibar kod Raške i Jadra kod Lešnice, dok je trenutno nivo vode u stagnaciji, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić. "Danas je uglavnom na svim vodostajima prisutna stagnacija, a tokom dana očekuje se porast reke Ibar kod Raške i Jadra kod Lešnice. Najverovatnije će biti zatišje za vikend, a od ponedeljka se najavljuju nove kiše", kazao je Marić. On je dodao da će se tokom čitavog dana raditi na crpljenju vode tokom celog dana, a da večeras očekuju dolazak pumpi velikog kapaciteta iz Slovenije koje će odmah biti upućene na sva krizna mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track