PROJEKAT BEOGRAD NA VODI: Iseljene prve dve porodice iz zgrade beogradske zadruge!
Foto: Vlada Srbije

Prvi koraci

PROJEKAT BEOGRAD NA VODI: Iseljene prve dve porodice iz zgrade beogradske zadruge!

Beograd -
Ovde se ne bavimo zidovima, nego ljudima. Prosto, sve te porodice koje imaju bilo kakvog osnova dole su na ovom potezu Savamala ili projekat 'Beograd na vodi' će biti zadovoljne i raseljene", kaže Karlovčan

BEOGRAD - Raseljavanjem dve porodice iz centra grada napravljeni su prvi koraci na izgradnji projekta "Beograd na vodi". Stanovnici naselja bara Venecija strahuju da će ostati bez krova nad glavom.

Ipak, nadležni im poručuju da nema razloga za strah, jer će im pronaći odgovarajuće stanove.

Naselje bara Venecija, nastalo je na mestu gde je "Železnica Srbije" decenijama ostavljala rashodovane vagone. Tu se skućilo na desetine porodica, i to većinom radnika "Železnice", koji su već četrdesetak godina u privremenom smeštaju. Sada brinu šta će biti s njima zbog izgradnje projekta "Beograd na vodi".

"Ovde smo zatekli zgradu sa dva zida i krov sa crepom ništa više. Sami smo sve uveli - i vodu i struju. Mislim da i bi bilo realno da se nama na neki način daju odgovarajući stanovi", priča Radoslav Anđelković, bivši radnik "Železnice".

Pored vagona, u napuštenim magacinama i bivšim kancelarijama krov nad glavom našlo je oko 200 porodica.

Milorad Nikolić, predsednik Udruženja žitelja bara "Venecija", kaže da predviđeno raseljavanje 140 železničara koji imaju rešenje i dozvolu za boravak u naselju.

"Sve ukupno, na ovom prostoru po poslenjem popisu registrovana su oko 192 stambena objekta, odnosno porodica", dodaje Nikolić.

Kako saznajemo, Grad je dao nalog Direkciji za imovinu i Direkciji za građevinsko zemljište da popišu sve stanove koji su se nekada zidali za raseljavanje, a u koji se nisu uselili raseljeni, već neki drugi ljudi.

"Tačno je da se radi na tome u saradnji sa Gradom Beogradom, da se nađu stanovi za ljude koji će biti raseljeni", navodi Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za državnu imovinu.

U "Železnicama Srbije" je rečeno da su formirane komisije koje rade na tome da se pronađu najbolja rešenja za sve stanovnike tog naselja. Raseljavanje je, kažu, već počelo u Karađorđevoj ulici.

Aleksandar Karlovčan, koordinator projekta "Beograd na vodi", kaže da su dve porodice već iseljene iz zgrade beogradske zadruge.

"Ovde se ne bavimo zidovima, nego ljudima. Prosto, sve te porodice koje imaju bilo kakvog osnova dole su na ovom potezu Savamala ili projekat 'Beograd na vodi' će biti zadovoljne i raseljene", kaže Karlovčan.

Projekat "Beograd na vodi" prostiraće se na 100 hektara i činiće čak četiri odsto ukupnog stambenog i poslovnog prostora glavnog grada.

( RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track