PROJEKAT PRSTEN OKO SRBIJE: Klinton za rušenje Miloševića dao 12 miliona $ opoziciji!
Foto: REUTERS

Prolog 5. oktobra

PROJEKAT PRSTEN OKO SRBIJE: Klinton za rušenje Miloševića dao 12 miliona $ opoziciji!

Politika -
Iz objavljenih depeša vidi se da je u projektu učestvovala i Hrvatska. Finansirane stranke, nevladine organizacije, sindikati, studentska udruženja, mediji...

Na samitu Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope održanom jula 1999. godine u Sarajevu, bivši predsednik Sjedinjenih Država, preuzeo je obavezu da sa 12 miliona dolara pomogne opozicioni pokret u Srbiji. Taj iznos bio je namenjen strankama, nevladinim organizacijama, sindikatima, studentskim udruženjima i nezavisnim medijima, kako bi se stvorilo jedinstvo u rušenju režima Slobodana Miloševića.

Da je tadašnja SRJ u drugoj polovini 1999. godine bila u fokusu američke spoljne politike svedoče dokumenti koje je objavio Nacionalni arhiv SAD. Reč je o aktima koje je koristio Bil Klinton u vreme kada je bio predsednik Amerike, kao i prepiska njegovih savetnika i saradnika. U dokumentaciji koji su prvi put izašli na svetlo dana nalazi se i zbirka depeša nazvanih „Krug oko Srbije“, koje govore o mreži radio-predajnika raspoređenih u susednim zemljama. Rad ovih medija Amerika je izdašno pomagala, kako bi se smanjio uticaj državnih medija u ratom rastrzanoj SR Jugoslaviji.

Reč je o radijskim programima koji su se emitovali iz susedstva na talasnim dužinama koje su omogućavale slušanje u Srbiji. Uglavnom je emitovan i preuziman program na srpskom jeziku „Glasa Amerike“ i „Slobodne Evrope“, kao i ostalih stranih i domaćih radio-stanica.

5. oktobar 2000. godine
5. oktobar 2000. godine

Među objavljenim dokumetnima je i elektronska prepiska Tine Kaidanov, koja je kasnije postala prvi američki ambasador u Prištini, i službenika Stejt dipartmenta Ričarda Holtcepla. Iz njihovih internih konsultacija nedvosmisleno se vidi plan delovanja kakav je sproveden u mesecima koji su usledili.

- Zajedno sa našim saveznicima, radićemo na jačanju režima oštrih sankcija usmerenih ka Miloševiću i njegovim saradnicima, koji će do kraja da iscrpu srpsku ekonomiju. Cilj nam je ohrabrivanje opozicije da se ujedini i fokusiranje na demokratsku transformaciju, kao i jačanje napora da do srpske javnosti dopremo informacijama uz pomoć „Prstena oko Srbije“ - kaže se u depeši američkih diplomata.

Pomažući antirežimske snage američke diplomate pažljivo su pravile balans između iznosa novca kojim je podržavana opozicija u Srbiji i efekta koji je postizan. U više izveštaja navodi se da je mnogo važnije isticanje rezultata u borbi protiv Miloševića nego iznosa finansijske pomoći. O tome Tina Kaidanov izveštava Vašington:- Razumem vaše brige oko Kongresa, iako mislim da je važno da pokažemo da pratimo predsednikovu javno preuzetu obavezu. To je posebno važno onima u Kongresu koji brinu o demokratskim naporima. Dejvid (Halperejn, u to vreme zvanični pisac govora Bila Klintona. prim. aut.) neka odluči kako će izbalansirati dve strane medalje u govoru. Proveravam podatke o sumi potrošenoj na demokratizaciju Srbije. Sumnjam da postoji, ali možda je moguće. Sigurno ćemo reći da naši saveznici, kao i mi, snažno podržavaju demokratsku opoziciju u Srbiji, i izjavama i sredstvima.

Iz objavljenih depeša vidi se da je u projektu „Prsten oko Srbije“, čiji je cilj bio proboj objektivnih informacija i izveštaja o situaciji u Srbiji, učestvovala i - Hrvatska. O tome svedoče izveštaji američkih diplomata koji su aprila 1999. godine uspostavili kontakt sa zamenikom ministra za telekomunikacije u Vladi Hrvatske Dominikom Filipovićem. Tom prilikom je dogovoreno da HRT ustupi Amerikancima svoj predajnik Kula u Belju u Slavoniji za emitovanje programa usmerenih na Miloševića i režim u Beogradu.

Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track