PROKUPLJE: Bračni par svakog Vaskrsa za mališane iz kraja organizuju takmičenje u tucanju jajima!
Foto: Milen Đorđević

“Mokrin” u Sremskoj ulici u Prokuplju

PROKUPLJE: Bračni par svakog Vaskrsa za mališane iz kraja organizuju takmičenje u tucanju jajima!

Srbija -
Ove godine učestvovalo je 34 mališana a zvanje šampiona pripalo je Urošu Jovanoviću
1 / 7 Foto: Milen Đorđević

PROKUPLJE- Već sedam godina zaredom u Sremskoj ulici u Prokuplju Željko i Biljana Arsić na pravoslavni Vaskrs organizuju takmičenje u tucanju vaskršnjim jaja.

Ove godine učestvovalo je 34 mališana a zvanje šampiona pripalo je Urošu Jovanoviću.

"Pre sedam godina došli smo na ideju da organizujemo mališane iz našeg kraja i održimo ovo takmičenje", kaže Biljana Andrić, rodom Prokupčanka, koja sada sa porodicom živi u Zrenjaninu a svakog Vaskrsa dolazi kod roditelja u Prokuplje.

Njen muž, prokupački zet Željko Arsić je ustanovio pravila za ovo takmičenje i kaže da su ona postavljena pre sedam godina i od njih se nikad ne odstupa.

"Takmičenje je organizovano po kup sistemu. Mališani koji se prijavljuje za učešće moraju da donesu jedno farbano tvrdo kuvano kokošije jaje. Zatim se izvlače brojevi, neparan broj udara, a paran drži jaje", objašnjava Željko.

Objašnjavajući pravila naši organizatori još dodaju da pobednik mora na kraju da razbije svoje jaje i da ga pojede, kako bi dokazao da je jaje pravo.

"Sva razbijena jaja pripadaju pobedniku a obezbeđene su i nagrade, kao što su slatkiši, knjige, igračke ili neke druge sitnice, jer su naši sponzori roditelji mališana koji učestvuju na takmičenju", kažu pokretači ovog prokupačkog takmičenja u tucanju jaja.

Ovogodišnji pobednik Uroš jovanović kaže da je vrlo ponosan na titulu i pojašnjava da je dugo birao jaje za ovo takmičenje. Dodaje da učestvuje svake godine.

"Mi gotovo svaki dan razgovaramo o takmičenju za Vaskrs. Stalno se prisećamo neke zgode ili smešnog detalja. Sa radošću iščekujemo Željka i Bilju da se družimo sa njima", kaže Uroš.

Braća Nikola i Vasilije Jović su se ove godine prvi put zajedno takmičili. Stariji Nikola kaže da mu puno znači što je ove godine po prvi put njegov mlađi brat Vasilije tu da mu pruži podršku.

"Ja sam mom mlađem bratu pokazivao kako da drži jaje i da se takmiči. Želim da jednog dana ja i moj brat uđemo u finale", kaže Nikola.

Ovo takmičenje je toliko osvojilo žitelje Sremske ulice da se danima unapred priprema. Pred Vaskrs je prava takmičarska euforija među decom iz ove ulice ali se za takmičenje u tucanju jajima pročulo u celom gradu, pa dolaze mališani i iz drugih krajeva Prokuplja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track