PRONAĐENA NOVA ZEMLJA: Na Kepleru 186 može da se živi, ima vode!

Ima tečnu vodu

PRONAĐENA NOVA ZEMLJA: Na Kepleru 186 može da se živi, ima vode!

Tech -
Kepler - 186f je nešto malo veća od naše planete, a njena zvezda manje sija od našeg Sunca, dok naučnici pretpostavljaju da na njoj ima vode

Po prvi put naučnici su otkrili planetu koja je veličine Zemlje na kojoj ima tečne vode i pravih uslova za život.

Novonastala planeta, pod nazivom Kepler - 186f, prvi put je primetio Nasin teleskop "Kepler". Ona kruži oko crvenog patuljka i udaljen je oko 490 svetlosnih godina od Zemlje, a budući da je nešto malo veća od naše planete, a njena zvezda manje sija od našeg Sunca, naučnici pretpostavljaju da na njoj ima vode.

Kepler - 186f Ć je Zemlja veličine planeta u nastanjivoj zoni kod hladnije zvezde. Dakle , iako to nije Zemlja blizanac, možda je Zemljin rođak. Ona ima slične karakteristike, ali drugačije roditelj", rekao je Tom Barkli,

“Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde”, izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra “Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim Kepler 186-f je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od sunca da mogla da podrži život, smatraju naučnici.

(space.com)

http://www.youtube.com/watch?v=S0EGKtoJZbY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track